IAEA te mild voor Iran

Het Internationale Atoomenergie Agentschap is te mild voor Iran. Dat zeggen de Europese permanente leden van de VN-veiligheidsraad en de Verenigde Staten naar aanleiding van de algemene jaarvergadering van de IAEA deze week in Wenen.
Mohamed Elbaradei, directeur-generaal van de IAEA, opende maandag de algemene jaarvergadering in Wenen. Hij pleitte ervoor dat er “door de vernieuwde interesse voor het ontwikkelen van nucleaire energie een sterke nood is aan nucleaire veiligheid en aan een veilige infrastructuur waarin dit kan plaatsvinden”.
Hoewel het IAEA de voorbije jaren al veel vooruitgang heeft geboekt inzake nucleaire veiligheid, is er nog veel werk aan de winkel. Elbaradei waarschuwde de lidstaten er dan ook voor dat het om een werk van lange adem gaat en dat geduld noodzakelijk is om te komen tot een stabiele en internationaal aanvaardbare nucleaire veiligheid.
“Het doel van het IAEA is niet zozeer om de toekomst te voorspellen, dan wel om ons er zo goed mogelijk op voor te bereiden. En daarvoor is internationale samenwerking een absolute must”, zegt Elbaradei.

“Te mild over Iran”


Deze internationale samenwerking loopt de laatste tijd echter niet van een leien dakje. Vooral de positie die Elbaradei inneemt ten opzichte van Iran, zorgt voor heel wat opschudding bij een aantal van de leden. Zo vinden Frankrijk, Engeland, Duitsland en de VS dat het IAEA veel te mild is voor Iran, dat nog steeds weigert om zijn verrijking van uranium stop te zetten tot er meer duidelijkheid is over het precieze doel van deze acties.
De westerse machten zijn ervan overtuigd dat Iran zijn verrijkt uranium gebruikt voor het maken van nucleaire wapens, in tegenstelling tot wat het land zelf beweert. Het nucleaire programma van Iran heeft volgens de Vice-president Gholamreza Aghazadeh enkel het genereren van alternatieve energie als doel en Iran is dan ook niet van plan om zijn ‘legale’ nucleaire activiteiten stil te leggen.

Meer openheid over nucleair programma


Ondanks de ontevredenheid van enkele westerse landen en de VS, benadrukt het IAEA dat het zijn onderhandelingen met Iran voortzet en dat sancties of dreigementen geen oplossing zijn. De Iranese overheid zou in een onaangekondigd gesprek met Elbaradei ingestemd hebben met een plan om tegen het einde van dit jaar meer openheid te creëren inzake hun intern nucleair programma. “Ten laatste in december zal het duidelijk zijn of Iran al dan niet werkt aan nucleaire wapens of zich wel degelijk houdt aan de internationale afspraken”, verzekert Elbaradei.
Zelf is hij positief over zijn verwezenlijkingen in Iran. Het IAEA zou er onder andere in geslaagd zijn bijkomende informatie te bemachtigen voor het opklaren van een aantal prangende vragen in verband met vroegere experimenten met plutonium. Toch heeft het IAEA niet kunnen voorkomen dat Iran zijn nucleaire acties ongestoord voortzet.
Ondanks deze onenigheden maande de directeur-generaal Elbaradei alle lidstaten aan om de internationale overeenkomst betreffende de versterkte bescherming van nucleaire materialen goed te keuren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.