IBM-systeem voorspelt overstromingen

IT-gigant IBM werkt samen met de Universiteit van Texas aan een computersysteem dat overstromingen dagen op voorhand kan voorspellen. Het systeem wordt momenteel getest op de rivier de Guadalupe in Texas.

Het systeem houdt rekening met het hele bekken van de 370 kilometer lange Guadalupe, inclusief de meer dan 14.000 kilometer aan zijrivieren. Elk uur analyseert het systeem de weersvoorspellingen en maakt zo een accurate simulatie van de manier waarop de rivier zich de volgende vier dagen zal gedragen.

“We kunnen het inschatten van watersnood benaderen als een grootschalig computerprobleem, met een enorme hoeveelheid data en onderlinge relaties tussen de variabelen”, zegt Frank Liu van het IBM Onderzoekscentrum in Austin, Texas. “Dankzij het gebruik van geavanceerde modellen om de metingen op de zijrivieren en andere relevante data zoals weersvoorspellingen in real time in te geven, kunnen we mensen beter waarschuwen voor eventuele overstromingen”.

Zijrivieren

Het systeem is vooral vernieuwend omdat het rekening houdt met het hele rivierbekken. Traditionele systemen meten vooral het peil van de hoofdrivier, terwijl het vaak precies in de zijarmen is dat overstromingen ontstaan.

“Door de complexe modellen van IBM te koppelen aan ons onderzoek in rivierfysica hebben we een nieuwe manier ontwikkeld om naar een oud probleem te kijken”, zegt Ben Hodges, hoogleraar aan het Centrum voor Waterbeheer aan de Universiteit van Texas. “In tegenstelling tot vorige methoden richt de aanpak van IBM zich op grootschalige netwerken. Het systeem heeft het potentieel om miljoenen kilometers rivieren ineens te simuleren. Als we op termijn sensoren via het internet met deze systemen verbinden, kunnen we het model nog veel verder ontwikkelen.”

In Texas is het systeem al verbonden met een radar die de neerslagpatronen detecteert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.