IBM werkt aan zonnecel zonder zeldzame materialen

Technologiereus IBM werkt aan een zonnecel waarvoor geen zeldzame en dure materialen nodig zijn zoals selenide of indium. De nieuwe cel bestaat uit “alledaagse” stoffen als zink en koper.

Voor traditionele, efficiënte zonnecellen zijn stoffen nodig zoals indium, gallium en selenide. Die zijn nu al zeldzaam en duur, maar op termijn dreigt de vraag de productie veruit te overstijgen, omdat de stoffen enkel als bijproduct van de mijnbouw gewonnen worden. IBM sloeg daarom de handen ineen met Tokyo Ohka Kogyo, DelSolar en Solar Frontier om een variant op basis meer beschikbare materialen te maken.

Goedkoper

De bedrijven ontwikkelden een efficiënte zonnecel die 11,1 procent van de zonne-energie in elektriciteit omzetten. De cel is opgebouwd uit materialen als koper, zink, tin en zwavel, die een pak minder prijzig zijn.

De technologie kan nog niet tippen aan de opbrengst van de traditionele zonnecellen, maar die zullen hoe dan ook te maken krijgen met een tekort aan grondstoffen, klinkt het. Bovendien kan de technologie op inktbasis geprint worden en dus relatief goedkoop op grote schaal geproduceerd worden.

IBM hoopt de efficiëntie nog verder op te krikken tot 15 procent, maar denkt daar nog verschillende jaren onderzoek voor nodig te hebben.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.