Ideologische verblinding

Zo nu en dan verschijnt er een kort berichtje over het proces tegen de Rode Khmers dat dertig jaar na de feiten eindelijk gevoerd wordt. De geringe media-aandacht heeft zeker te maken met de grote afstand in jaren. Wie herinnert zich Pol Pot nog?
Bovendien werd het proces tegen de radicale plattelandscommunisten van Kampuchea –zoals zij hun land hernoemden– al heel lang geleden gevoerd in de internationale media en publieke opinie. Vonnis: schuldig aan de volkerenmoord waarbij naar schatting twee miljoen Cambodjanen het leven verloren door executie, foltering, uitputting, gebrek aan medische zorgen, honger…
Peter Fröberg Idling voert in De glimlach van Pol Pot een eigen zijproces. Onderwerp is het bezoek dat vier Zweedse intellectuelen in 1978 aan de Democratische Republiek Kampuchea brachten. Hun verslag spreekt de intussen algemeen gekende en erkende realiteit tegen. Idling vraagt zich af hoe het kan dat je niets merkt van de werkelijkheid als je twee weken in een land rondgereden wordt. De verdenking is duidelijk: ideologische verblinding.
De beweging die de Amerikanen bevocht én verslagen had, kon niet afgevallen worden. De Cambodjaanse gastheren zorgden er natuurlijk ook voor dat de realiteit zich voordeed alsof ze klopte met de verwachtingen van de buitenlandse gasten. Die pantomine werd overigens ook opgevoerd wanneer de eigen leiders langskwamen. Want als de werkelijkheid tekortschoot, moest de lagere leiding het ontgelden.
Peter Fröberg Idling heeft uit zijn vertrekvraag een ontzettend sterk boek gehaald. De opbouw van De glimlach is caleidoscopisch. Impressies worden afgewisseld met interviews, citaten uit standaardwerken, getuigenissen, oude krantenberichten, dagboekfragmenten van een van de delegatieleden, enzovoort. De vier Zweden op Idlings beklaagdenbankje krijgen een eerlijk “proces”.
Het is de auteur niet te doen om iemand gelijk te geven of om schuld te bewijzen, hij blijft zoeken naar een verklaring voor de enorme kloof tussen de brutale werkelijkheid en de geromantiseerde, revolutionaire voorstelling ervan. Die procedure zorgt voor een goed inzicht in de psychologie van de Europese fellowtravellers, maar ook voor een onthullend en erg volledig overzicht van de feiten en ontwikkelingen in Cambodja.
De verwoestende rol van het Amerikaanse leger, de persoonlijke ontwikkeling van de levensgenieter Saloth Sar tot de niets ontziende Pol Pot, de open maatschappelijke wonden in de stad en op het platteland: Idling brengt het in een poëtische montage van beelden, slogans en analyses.
Uiteindelijk ondervraagt Idling niet alleen het verleden en de vier toevallige Zweden, maar ook het heden en ons allemaal. Verplichte kost voor iedereen die vandaag of morgen aan internationaal solidariteitswerk doet, maar ook voor de Navo-verantwoordelijken die in Afghanistan een wereld zien die niet bestaat in de werkelijkheid. Ideologische verblinding is van alle tijden en kleuren.
De glimlach van Pol Pot door Peter Fröberg Idling is uitgegeven door Nieuw Amsterdam. 286 blzn. ISBN 978 90 468 0470 4

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.