"Iedereen van stroom voorzien betekent kans voor markt"

In de hele wereld hebben twee miljard mensen geen toegang tot elektriciteit. Als je die allemaal toegang geeft, dan biedt dat een nieuwe kans voor de markt, zegt Mikhail Evstafyev in een gesprek met IPS. Hij is communicatieverantwoordelijke van de VN-organisatie voor Industriële Ontwikkeling (Unido), die volgende week in Wenen een Energieforum houdt.

Via analyses en beleidsadvies helpt Unido ontwikkelingslanden hun economie groener te maken. Met CO2-arme industrieën en efficiënt energiegebruik kan men de twee miljard mensen bereiken, die vandaag geen elektriciteit hebben, zegt Mikhail Evstafyev.

“Iedereen toegang geven tot energie heeft economisch enorme implicaties, maar ze zijn niet overdreven als je rekening houdt met de enorme voordelen. Het Internationaal Energieagentschap schat dat de komende twintig jaar 10 procent van de investeringen in de energiesector nodig zal zijn om iedereen toegang te geven tot elektriciteit, en dat de privésector dit kan bijdragen.

“Universele toegang betekent ook een nieuwe kans voor de markt, maar die kan pas renderen mits ze geschikte steun krijgt.

“Er zijn al veel soorten schone technologie beschikbaar, we praten dus niet over het investeren van miljoenen dollars in onderzoek. Het gaat erom haar te transfereren en haar aan te passen aan de plaatselijke voorwaarden en behoeften.”

Fotovoltaïsche zonnepanelen

Evstafyev verwijst naar successen in Azië. “Er zijn aanzienlijke successen in Azië met de toename van groene industrieën die efficiënt gebruik maken van de middelen. China ontpopte zich tot een grote producent van windturbines en fotovoltaïsche zonnepanelen. India verhoogde het aandeel van hernieuwbare energie tot 14 gigawatt tegen 2012. Het lanceerde ook een Nationaal Actieplan tegen de Klimaatverandering, dat de armen en kwetsbaren wil beschermen via een duurzame en inclusieve ontwikkelingsstrategie.”

Het Energieforum van Wenen brengt van 21 tot 23 juni staatshoofden, politieke leiders, experts, de civiele samenleving en de privésector samen. Ze zullen er praten over “hoe men de energiearmoede kan overwinnen en hoe men intentieverklaringen in tastbare acties op het terrein kan omzetten. De voormalige gouverneur van de Amerikaanse staat California, Arnold Schwarzenegger, en magnaat en filantroop Carlos Slim zullen ook deelnemen aan de ontmoeting.”

Het Forum heeft de ambitie “om tot een gemeenschappelijk inzicht te komen en tot een strategie die de universele toegang tot moderne energiediensten garandeert”, zegt Evstafyev.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2831   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift