Iers museum overvallen voor neushoornkoppen

Een groep overvallers heeft in het Ierse Nationale Museum een bewaker vastgebonden om er met vier neushoornkoppen vandoor te gaan. De hoorn van de dieren brengt in Azië miljoenen op, waar hij gegeerd is als traditioneel medicijn.

  • CC Komencanto/Flickr Grazende neushoorns in een Zuid-Afrikaans nationaal park. Hoorn afkomstig van neushoorns is een lucratief product op de Aziatische markt. CC Komencanto/Flickr

Vier gemaskerde mannen braken woensdagnacht binnen in de archieven van het Nationaal Museum. Ze knevelden er de bewaker, gingen op zoek naar de neushoornkoppen en stoven er vandoor in een witte bestelwagen. De bewaker kon zichzelf bevrijden en sloeg alarm.

Neushoorns in Azië en Afrika zijn bedreigd omdat hun hoorn op de Aziatische markt miljoenen euro’s oplevert. Stropers zetten niet alleen steeds meer drastische middelen in om op de laatste exemplaren te jagen, maar zoeken ook in musea naar opgezette exemplaren. Twee jaar geleden werd ook in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel de kop van een zwarte neushoorn gestolen.

Archief

Precies wegens die golf van diefstallen in Europese musea had de directie van het Ierse museum in 2011 beslist om de koppen, die zo’n honderd jaar oud zijn, weg te halen uit de toonzalen en ze te bewaren in het archief. Het ging om drie koppen van zwarte neushoorns uit Kenia en een exemplaar van een witte neushoorn uit Soedan.

“De gestolen koppen hebben in totaal acht hoorns die waarschijnlijk gestolen zijn voor de illegale handel in gemalen hoorn die gebruikt worden in het verre oosten”, laat het museum weten in een verklaring. “De prijs is gebaseerd op het gewicht. We schatten dat de totale straatwaarde rond de 500.000 euro schommelt.”

Dat de brutale overval in Ierland gebeurt, is geen toeval. In 2011 liet Europol weten dat het een Ierse misdaadgroep ervan verdacht een van de belangrijkste spelers te zijn in de internationale handel in neushoornhoorn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.