'Ik ben een moslim, ik ben een democraat, ik ben een Deen'

Moeilijke tijden beleefden de Deense moslims ten tijde van de rellen rond de publicatie van de Deense spotprenten van de profeet Mohammed. Maar enkele maanden later lijkt het net de impuls die de Deense gemeenschap nodig had. De cartooncrisis heeft van de integratie van Deense moslims een nieuwe nationale prioriteit gemaakt, zowel bij moslims als bij niet-moslims.
Enkele maanden na de cartoonrel is er weer reden tot debat in Denemarken. Een presentatrice op één van de Deense zenders draagt een hoofddoek. “De reactie van de meeste mensen is: het is haar keuze, en als ze haar job goed doet, dan hebben wij daar geen probleem mee”, zegt auteur Rushy Rashid Hojberg. Daartegenover staan groeperingen als de Deense vrouwenbeweging, die de jihab zien als een middel ter onderdrukking van de vrouw. Maar het is vooral de nieuwe toon waarop het debat wordt gevoerd, die opmerkelijk is.

“De grootste kentering die de controverse rond de cartoonrel in gang heeft gezet, is dat het debat hier nu openlijk gevoerd wordt”, stelt Hojberg vast. “Heel wat moslims zeggen nu luid en duidelijk: Ik ben een moslim, ik ben een democraat, ik ben een Deens burger, en mijn loyaliteit ligt bij Denemarken.”

Was de controverse rond de publicatie van de spotprenten over de profeet Mohammed dan een zegen? “Zover zou ik gezien de uit de hand gelopen gebeurtenissen niet durven gaan, maar het is een feit dat het debat constructiever verloopt dan zes maanden geleden”, vindt Hojberg, een van origine Pakistaanse die getrouwd is met een Deen.

Moslims mengen zich steeds meer in het publieke debat, en meer Denen staan daar ook open voor, denkt de schrijfster. “Er wordt meer aandacht aan het thema besteed, en de conclusie is: moslims hebben hun eigen tradities en waarden, en die moeten we respecteren.”

Moslims maken in Denemarken slechts twee procent uit van de 5,4 miljoen inwoners, maar de cartooncontroverse heeft van de integratie van deze minderheidsgroep een nieuwe nationale prioriteit gemaakt.

Rushy, een schrijfster van twee boeken rond culturele aanvaarding, is niet de enige die positieve veranderingen ziet in de nasleep van de cartoonrel. “Twee maanden na de crisis voelen we dat de Denen ons beter beginnen te begrijpen. Wij van onze kant proberen nog meer een brug te vormen tussen de Deense en de moslimgemeenschap”, valt Mahmad Khatib Hojberg bij. Khatib is directeur van de DIA, een islamitische privé-school.

Aanvaarding ligt aan de basis van de nieuwe wending, al lost dat alleen het aloude dilemma niet op. “We zijn Deense burgers, maar ook moslims”, weegt Khatib af. “We willen een evenwicht vinden tussen wat religie voor ons betekent, en wat burgerschap inhoudt. Het is dus allesbehalve eenvoudig voor moslims in Denemarken.”

Natuurlijk aanvaardt nu niet plots iedereen moslims met hun waarden en tradities, nuanceert hij, maar in het algemeen moet het voor moslims iets leuker leven worden in Denemarken.

De politieke partij die zich het meest tegen moslims kant is de Deense Volkspartij, een regeringspartner. De nieuwe tolerantiewind die nu door Denemarken waait, zou wel eens te fel kunnen zijn voor deze en andere rechtse partijen.

“Toen deze crisis drie maanden geleden uitbarstte hoorde ik mensen nog zeggen dat ze liever geen moslims in hun bedrijf wilden”, zegt Rushy. “Vandaag stel ik vast dat het haast trendy is om moslims of allochtonen aan te werven.” (JVP/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.