Ik ben VS-veteraan en ik steun/verafschuw deze kandidaat

Televisiespotjes waarin veteranen van de oorlogen in Irak en Afghanistan zeggen welke kandidaat ze steunen of verafschuwen, krijgen steeds meer zendtijd in de aanloop naar de Amerikaanse tussentijdse parlementsverkiezingen van november. Door een vage wetgeving is bijna niet te achterhalen wie ze financiert.
“Ik raakte gewond in Bagdad” zegt een veteraan in burgerkleren in het spotje. “Toen we ginder waren, was het belangrijk dat iemand ons steunde”, zegt een andere. “Zoals senator Lieberman”, zegt een derde. “Wat u ook denkt over Irak, hij was er voor ons. Bedankt senator Lieberman.”

Dit spotje komt van Vets for Freedom, een groep uit Virginia die eerder deze maand voor een slordige 100.000 dollar advertentietijd op televisie kocht ter ondersteuning van Joe Lieberman. Lieberman verloor het in de voorronde van Democraat en oorlogscriticus Ned Lamont en komt nu op als onafhankelijke kandidaat.

Op het eerste gezicht lijkt het een campagne die alleen uitgaat van een groep veteranen, en het klopt dat een aantal oudgedienden van de Irakoorlog Vets for Freedom steunen. Maar de Vets ontpoppen zich als een steungroep van de Republikeinen. De campagne wordt geleid door Taylor Goss, een voormalig woordvoerder van George W. Bush die ook de pr van de president verzorgde tijdens de hertelling van de stemmen in Florida bij de presidentsverkiezingen van 2000. Onder de campagneadviseurs bevindt zich de Republikeinse strateeg en voormalig woordvoerder van de Amerikaanse autoriteit in Irak, Dan Senor.

Wie Vets for Freedom financiert is moeilijk te zeggen omdat de Amerikaanse wet op campagnefinaciering aan deze zogenaamde 527-comités (genoemd naar een sectie van de belastingwetgeving) veel minder hoge eisen stelt dan aan de kandidaten zelf. Nochtans berekende het Centre for Responsive Politics dat deze comités tijdens 2005 en 2006 meer dan 210 miljoen dollar inzamelden. Het Centre for Media and Democracy ontdekte wel dat Vets for Freedom werkte met Donatelli, het pr-bedrijf dat een vernietigende advertentiecampagne voerde tegen de Democraat John Kerry.

Zelf ontkent Vets for Freedom dat het iets te maken heeft met de Republikeinse partij. “Als we een steungroep voor de Republikeinen waren, zouden we geen advertentie voeren voor Joe Lieberman”, zei de stichter, de voormalige marineluitenant Wade Zirkle aan IPS. “Dat is niet iets wat Republikeinen doen. Ze komen tussen om Republikeinen te laten winnen. Ik denk dat het vrij duidelijk is dat wij zijn wat ze zeggen dat we zijn: een pluralistische groep die zich concentreert op één kwestie: de oorlog tegen het terrorisme, specifiek in Irak.”

Intussen bestaat er een ander ‘527-comité, VoteVets’, dat spotjes heeft gemaakt tegen de Republikeinse senatoren Rick Santorum in Pennsylvania en George Allen in Virginia. De Republikeinen worden door de mangel gehaald omdat ze tegen meer geld voor persoonlijke bewapening van Amerikaanse troepen hebben gestemd. Vets for Freedom stelt dat VoteVets een Democratische steungroep is. Maar de veteranen VoteVets ontkennen dat.

Niet alle veteranen zijn over dit soort campagnes te spreken. Raf Noboa diende zeven jaar in het Amerikaanse leger en werd na zijn terugkeer uit Irak actief in de antioorlogsbeweging. Hij steunde de campagne van Democraat en oorlogscriticus Ned Lamont en richtte mee de onafhankelijke groep ‘Veterans for Progress’. Deze mensen “helpen een illegale onderneming legitimeren”, vindt hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.