Ikea wil klimaatneutraal zijn in 2020

De Zweedse meubelgigant Ikea neemt zich voor om over acht jaar evenveel energie te produceren als het verbruikt. De meubelketen zal zich ook toeleggen op de verkoop van energiezuinige producten.

Ikea kwam enkele weken geleden nog in het nieuws met de aankondiging vanaf 2016 enkel nog ledverlichting te zullen verkopen. Nu laat de meubelgigant weten dat het aan het einde van dit decennium volledig klimaatneutraal wil zijn. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar maakt de groep ook minder afhankelijk van de volatiele energieprijzen.

Concreet wil Ikea evenveel energie produceren als het verbruikt. Daarvoor wordt 1,5 miljoen euro geïnvesteerd in de eigen productie van wind- en zonne-energie, en moet de energieconsumptie met minstens 20 procent dalen.

Strategie

Het idee kadert binnen een nieuwe, ambitieuze duurzaamheidstrategie voor de groep. Daarin staat dat Ikea ook het leven van zijn klanten duurzamer wil maken, door producten aan te bieden die minder energie of water verbruiken en weinig afval produceren. Daarbij denkt het bedrijf natuurlijk aan de eerdere doelstelling rond ledverlichting, maar bijvoorbeeld ook zuinige huishoudapparaten. Tot slot wil Ikea ook meer rekening houden met het welzijn van de mensen en gemeenschappen die betrokken zijn bij de productie van de producten.

“We zijn van mening dat duurzaamheid geen luxegoed mag zijn, maar voor iedereen betaalbaar moet zijn”, zegt Steve Howard, hoofd Duurzaamheid bij Ikea. “We zijn blij dat we onze klanten, meer dan 770 miljoen, kunnen helpen hun dromen thuis te vervullen met mooie producten die tegelijk geld uitsparen door hun energie- en waterverbruik te verminderen. Het plan zal ons ook onze verantwoordelijkheid doen nemen in de productieketen door bijvoorbeeld enkel hernieuwbare energie te gebruiken in onze gebouwen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.