Illegale Mexicanen in VS leven in angst

Onder de zes miljoen Mexicanen die zonder geldige papieren in de Verenigde Staten verblijven, heerst angst. De Amerikaanse autoriteiten gaan onverminderd door met het arresteren en uitzetten van Mexicanen.
De Mexicaanse regering heeft maatregelen aangekondigd ter bescherming van haar burgers. Zij pleit daarnaast voor een grondige herziening van de immigratiewetgeving in de VS. Het lijkt er echter op dat die hervorming niet voor 2009 rond is.
“We worden geïntimideerd en vervolgd. Ik moet toegeven dat we erg zenuwachtig zijn. En we hebben niet het idee dat Mexico ons helpt”, zegt Freddy Batista, een Mexicaanse immigrant in Los Angeles, die vier jaar werkte in het onderhoud van gebouwen. “Ik denk er wel eens over mijn zoon van 12 niet meer naar school te brengen, omdat ze me zouden kunnen arresteren. Of hem. En dan worden we uit elkaar gehaald. Maar wat kan ik doen? Hij kan ook niet thuisblijven of onderduiken”, zegt Batista in een telefonisch interview vanuit Los Angeles.
Het Institute for Mexicans Abroad (IMA), schat dat aan het einde van dit jaar een miljoen Mexicanen zonder papieren de grens is overgezet, gerekend over 2007. De meesten van hen werden en worden opgepakt bij invallen die IMA als discriminatoir bestempelt. Op een gewone oktoberdag arresteerden immigratieagenten zo’n 1.500 Latijns-Amerikanen in Los Angeles. Het merendeel was Mexicaan. In 2006 werden door de Immigration and Customs Enforcement (ICE) 183.431 Mexicanen uitgezet na invallen in het hele land.
“We bidden continu tot God dat de migra (ICE-agenten, red.) ons met rust laten. Maar er wordt gezegd dat het beleid alleen maar strenger wordt”, zegt Batista, die afkomstig is uit de Mexicaanse staat Puebla.
Volgens de officiële statistieken leven zo’n elf miljoen in Mexico geboren Mexicanen in de VS. Zes miljoen daarvan heeft geen geldige verblijfsvergunning. Twee derde van de Mexicanen leeft in Californië en Texas.
De regering van conservatieve president Felipe Calderón kondigde vorige week aan twee extra consulaten toe te voegen aan de vijftig die Mexico al heeft in de VS. De consulaten zullen ook hun teams voor juridische bijstand uitbreiden, om immigranten beter te kunnen helpen.
Om een positiever beeld te creëren van de migranten in de VS, wil de Mexicaanse regering een mediacampagne lanceren. Daarin moet zichtbaar worden wat Mexicaanse migranten bijdragen aan de Amerikaanse samenleving. “We willen niet puur de confrontatie aangaan en daarmee de anti-Mexicaanse gevoelens versterken, maar de strijd winnen in de Amerikaanse publieke opinie. Zodat Mexicanen beoordeeld worden op wie ze zijn en wat ze doen. Zij betekenen veel voor de Amerikaanse economie en samenleving”, zei president Calderón bij de aankondiging van de campagne. 
De woorden van Calderón zijn bijna identiek aan die van zijn voorganger en partijgenoot Vicente Fox (2000 - 2006), die zijn belofte om tot een nieuw immigratieakkoord met de VS te komen, niet kon waarmaken.
Leden van de Raad van Advies van de IMA, die vorige week spraken met de Mexicaanse president, stelden dat het “anti-immigratieklimaat” in de VS verslechterd is nadat het Amerikaanse Congres eerder dit jaar afzag van goedkeuring van een nieuwe immigratiewet.
Die wet was erop gericht de grenscontrole te verscherpen, maar tegelijkertijd Mexicanen in de VS de kans te geven op legalisering.
IMA zegt dat dit jaar 170 nieuwe anti-immigratieregels zijn ingesteld, variërend van een verbod op het halen van een rijbewijs, het huren van een huis of het krijgen van medische zorg voor mensen zonder ‘groene kaart’ (verblijfsvergunning).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.