Illegale wapenhandel via VS-bondgenoten nam nog toe na 9/11

De VS bewijzen de strijd tegen het terrorisme een slechte dienst door hun bondgenoten onvoorwaardelijk verder te bewapenen. Die stroom van militair materieel voedt de illegale wapenhandel. Dat verklaarde Yolanda Román, het hoofd van de afdeling internationale relaties van Amnesty International, woensdag bij de voorstelling van ‘Alerta 2004’ een rapport over de band tussen wapenhandel, gewapende conflicten en ontwikkelingsproblemen.


Volgens Román is de illegale wapenhandel via bondgenoten van de VS nog toegenomen sinds 11 september 2001 - de dag van de aanslagen tegen het World Trade Center en het Pentagon. Landen als Saudi-Arabië, Colombia, Jordanië, Koeweit en Oezbekistan krijgen gul militaire hulp van Washington zonder dat er harde garanties zijn dat die wapens niet in andere handen belanden of misbruikt worden door het leger van die landen zelf.

De auteurs van Alerta 2004, een studie die werd geschreven aan de School voor de Vrede van de Autonome Universiteit van Barcelona, rekenen voor dat de wereld in 2002 784 miljard dollar besteedde aan wapens en andere militaire uitgaven - meer dan tien keer het bedrag dat naar ontwikkelingssamenwerking gaat.

Het aanbod aan wapens houdt conflicten aan de gang. Volgens Alerta 2004 waren er eind 2003 wereldwijd 23 gewapende conflicten bezig, bijna de helft daarvan in Afrika. In maar vijf conflicten was verbetering opgetreden in vergelijking met 2002.

De VS, Rusland, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn de grootste internationale wapenleveranciers, maar als de wapenexport van landen vergeleken wordt met hun totale uitvoer, voeren Noord-Korea, Georgië, Wit-Rusland en Bulgarije de lijst aan. De grootste importeurs zijn te vinden in het Midden-Oosten en Oost-Azië, maar in relatieve termen gaat ook een aantal Afrikaanse lande zich te buiten aan wapenaankopen. Een derde van de invoer van Eritrea bestond in 1999 uit wapens. In Ethiopië wars militair materieel in dat jaar goed voor 20 procent van de invoer, in Rwanda voor bijna 12 procent. Arme Aziatische landen die gebukt gaan onder zware facturen voor de invoer van wapens zijn Birma en Pakistan. Alerta 2004 telt 22 landen die meer uitgeven aan wapens dan aan gezondheid en onderwijs.

Amnesty International, Greenpeace, Oxfam en Artsen zonder Grenzen, de opdrachtgevers van het rapport, vinden dat er meer werk moet worden gemaakt van ontwapening en strengere controles om de illegale wapenhandel aan banden te leggen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.