IMF geeft spilziek Malawi een tweede kans

Economen en ontwikkelingsactivisten in Malawi zijn blij met de beslissing van het IMF om na een pauze van bijna drie jaar weer hulp te verlenen aan het straatarme land. Samen met de meeste andere donors had het IMF in 2001 alle financiële bijstand aan Malawi opgeschort omdat de regering op grote schaal misbruik had gemaakt van eerdere leningen en ontwikkelingshulp. Dat gevaar is nog altijd niet bezworen, zo blijkt uit de reacties uit Malawi.





Het Internationaal Muntfonds (IMF) keurde maandag een lening van 9,2 miljoen dollar goed voor Malawi, na een onderzoek van het financieel en sociaal beleid van de regering in Lilongwe. De definitieve beslissing wordt afhankelijk gemaakt van een oordeel dat de Wereldbank op 23 oktober moet uitspreken over het armoedebestrijdingsbeleid van Malawi. Als ook dat oordeel positief uitvalt, zullen waarschijnlijk ook individuele donorlanden weer met hulp over de brug komen. Het IMF heeft maandag ook nog eens een bedrag van 6,6 miljoen dollar opzijgezet voor Malawi om het land te helpen zijn schuldverplichtingen bij het IMF na te komen. Daarmee wordt de tussentijdse hulp hervat waarop Malawi recht heeft in het kader van het HIPC-initiatief, een schuldverlichtingsprogramma voor arme landen met een zware schuldenlast.

Adjunct-directeur van het IMF Shigemitsu Sugisaki verklaarde dat Malawi in de eerste helft van 2003 vooruitgang had geboekt bij het herstel van een zekere mate van financiële discipline en bij het bereiken van de doelstellingen voor de gezondmaking van de economie. Dat was niet makkelijk, want Malawi kampt nog altijd met de gevolgen van een zware droogte die het land vorig jaar met grote voedseltekorten opzadelde. Sugisaki stelde wel dat Malawi voor angstaanjagende economische en sociale uitdagingen” blijft staan, en dat er volgehouden politieke wil nodig is om de economische neergang om te keren, voor macro-economische stabiliteit te zorgen, de openbare dienstverlening te verbeteren en de armoedebestrijding vooruit te brengen.”

De regering krijgt ook waarschuwingen uit Malawi zelf “We verwachten dat de regering omzichtig zal omgaan met deze nieuwe steun en de voorwaarden die eraan verbonden zijn, om te vermijden dat de donors weer op stang worden gejaagd, aldus Perks Ligoya van de Economics Association of Malawi (ECAMA). Ligoya vindt dat de regering alle overbodige uitgaven moet schrappen. Maar hij vreest dat de verleiding voor de regering groot kan zijn een deel van het verse hulpgeld te gebruiken om haar verkiezingsuitgaven te dekken – Malawi trekt volgend jaar in mei naar de stembus.

Ook Collins Magalasi van het Netwerk voor Economische Rechtvaardigheid in Malawi (MEJN) houdt zijn hart vast. “Als het geld binnenkomt, zal de regering het gevoel hebben dat alle zorgen voorbij zijn.” Net als Ligoya hekelt Magalasi de neiging van regeringsleden om veel geld uit te geven aan onnodige buitenlandse reizen. De machthebbers in Lilongwe moeten wel al beter op hun tellen passen. Vorige maand moest president Bakili Muluzi een reis naar New York afzeggen nadat actiegroepen een storm van protest hadden ontketend. Ze hadden berekend dat de korte aanwezigheid van het staatshoofd op de Algemene Vergadering van de VN het land bijna 640.000 euro zou hebben gekost. Maar de actievoerders konden niet beletten dat Muluzi met een forse delegatie naar Japan trok om daar de Japans-Afrikaanse ontwikkelingstop bij te wonen.

De beschuldigingen van spilzucht en corruptie hebben Malawi naast veel ontwikkelingsgeld doen grijpen. Het IMF had in 2000 64,5 miljoen dollar vastgelegd voor Malawi, maar daarvan was nog maar 9,2 miljoen overgemaakt toen het IMF besloot alle hulp op te schorten. Daarop bevroren Europese donorlanden nog eens 75 miljoen dollar aan toegezegde betalingsbalanshulp. Ze eisten ook de terugbetaling van eerdere hulp die verkeerd was terechtgekomen.

Het uitblijven van de hulp heeft de economie van Malawi zwaar toegetakeld. Nog ergere gevolgen had de droogte van de afgelopen drie jaar. De regering moest veel lenen op de binnenlandse kapitaalmarkt, waardoor de rentevoeten de hoogte inschoten. De deviezenvoorraden van de staat smolten weg, wardoor ook de nationale munt sterk aan waarde verloor. Door die economische rampspoed moesten zeker 30 belangrijke bedrijven de deuren sluiten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.