'IMF miskent sociale rechten'

Twee bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gedetacheerde bewakers zijn onlangs voor onbepaalde tijd geschorst door hun werkgever Wackenhut, omdat ze een vakbond wilden opzetten. Volgens het beveiligingsbedrijf is het opzetten van een vakbond in strijd met het IMF-contract.


De twee werknemers, oud-legerveteranen, hebben een zaak aangespannen tegen Wackenhut. Meer dan de helft van alle beveiligingsbeambten had zijn handtekening gezet voor een vakbond die zou vallen onder Service Employees International Union (SEIU). De twee werknemers vroegen Wackenhut eerder dit jaar om de vakbond officieel te erkennen, maar het bedrijf weigerde dat. De directie zei dat het contract met het IMF een clausule bevat die verbiedt dat werknemers van Wackenhut zich organiseren. Ook zou het IMF volgens Wackenhut regels hebben opgesteld om de vorming van vakbonden te voorkomen. Het IMF ontkent dat. Werknemers vallen volgens het instituut gewoon onder het plaatselijke arbeidsrecht.

De democratische oppositieleden George Miller en Robert Andrews hebben in een brief aan IMF-directeur Anne Krueger hun zorg over de gebeurtenissen op het IMF-hoofdkantoor uitgesproken. Het IMF zou een voorbeeld moeten zijn als het gaat om arbeidsomstandigheden en rechten van werknemers, laat een woordvoerder van Miller weten. Als het IMF Wackenhut ertoe heeft aangezet onze arbeidswetgeving niet te respecteren, dan moeten we ons daar grote zorgen over maken.

Wackenhut Corporation is een van de grootste beveiligingsbedrijven ter wereld. Het bedrijf heeft in de Verenigde Staten 40.000 werknemers. Sinds 2000 zijn al 91 zaken aangespannen door werknemers van Wackenhut en vakbonden. Zij beweren dat het bedrijf de werknemersrechten niet respecteert en werknemers discrimineert die lid zijn van een vakbond.

Ook Amerikaanse vakbonden nemen een kritische houding aan ten opzichte van het beleid van het IMF en de Wereldbank. Ze vinden dat de economische politiek van de instellingen in veel ontwikkelingslanden leidt tot een verslechtering van de arbeidsomstandigheden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.