Immigratiedebat maakt extreemrechts in de VS fanatieker

“Ontmoedig Spaanssprekende kinderen om naar school te gaan - wees creatief”, raadt een Amerikaanse anti-immigratiebeweging aan. Terwijl maandag miljoenen mensen over heel de VS hun steun uitspraken voor de regularisatie van de elf miljoen illegale arbeiders, buiten extreemrechtse groeperingen het immigratiedebat net uit om hun boodschap van xenofobie te verspreiden.
De Amerikaanse grenspolitie moet overwegen om immigranten zonder papieren neer te schieten wanneer ze de grens oversteken. Dat zei radiomaker Phil Valentine uit Nashville op 27 april, vier dagen voor de pro-regulariseringsacties, tijdens een anti-immigrantenbijeenkomst bij in Franklin, Tennessee. Meer dan 1.000 mensen woonden bijeenkomst genaamd ‘Demagnitise America’ bij. De bijeenkomst was te volgen op de radio.

Volgens Devin Burghart van het Centre for New Community heeft zijn organisatie al verschillende meldingen ontvangen van dergelijke verdoken geweldbedreigingen door radiomakers, ook in andere delen van het land.

“Om het migrantenprobleem in Arizona op te lossen, stelde Brian James van de radiozender KFYI uit Phoenix begin maart voor om migranten zonder papieren neer te schieten op het moment dat ze de grens oversteken”, zegt Burghart. James liet volgens hem weten “zich met plezier aan de grens te willen opstellen met zijn krachtige geweer en nachtkijker, en iedereen neer te knallen die het waagt een voet over de grens te zetten”. “Hij stelde ook voor om de grenspolitie een beloning van 100 dollar uit te reiken voor elke migrant die ze neerhalen.”

“Erger dan de stijgende gewelddadige retoriek is de stijging van de gewelddadige incidenten. Dat werd meest recent aangetoond door een brutale aanval in een buitenwijk van Houston, in de staat Texas. Twee skinheads vielen daar een zestienjarige latino aan, verkrachtten hem anaal met een plastic buis, en schopten hem tegen zijn hoofd terwijl ze hem uitmaakten omdat hij Mexicaans was”, aldus Burghart.

Onlangs publiceerden twee mensenrechtenorganisaties, de Southern Povery Law Centre (SLPC) en de Anti-Defamation League (ADL), rapporten die aantoonden dat het geweld en de bedreigingen tegenover mensen zonder papieren toenemen.

Het SPLC meldt dat Laine Lawless van de anti-immigrantengroep de Border Guardians herhaaldelijk opriep tot geweld tegen illegale arbeiders. Lawless zou een aantal manieren hebben voorgesteld waarop mensen zonder papieren gekoeioneerd en geterroriseerd kunnen worden:
- “Ontmoedig Spaanssprekende kinderen om naar school te gaan.”
- “Zet een anonieme propagandacampagne op waarin je waarschuwt dat illegalen neergeschoten, verminkt of serieus toegetakeld zullen worden indien ze de grens oversteken. Gezien de hysterie die in de Spaanstalige pers heerst moet dat niet moeilijk zijn.”
- “Ik hoor dat de ‘rednecks’ in het zuiden illegalen in mekaar slaan wanneer de textielfabrieken sluiten. Gebruik je verbeelding.”

“Extremistische groepen proberen de stroom van buitenlandse arbeiders naar dit land te exploiteren om hun boodschap van xenofobie te kunnen verspreiden”, zegt ADL-directeur Abraham H. Foxman.

Volgens Devin Burghart van het Centre for New Community zijn al deze voorbeelden het bewijs dat de beweging die opkomt voor de rechten van de autochtonen steeds wanhopiger en steeds radicaler wordt, nu ze ziet hoeveel steun de immigranten krijgen.

“Dit nieuwe nativisme is geworteld in geweld: van de hysterische ‘invasie’- en ‘burgeroorlog’-retoriek, tot de racistische ‘reconquista’-samenzweringstheorieën, de ontmenselijking van immigranten en de oproep om milities te vormen. Het is er altijd geweest. De huidige context heeft deze gewelddadige onderstroom alleen maar naar de oppervlakte geduwd.” (JVP/ADR)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3049   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift