India

Het leven van mijn moordenaars

Tarun Tejpal heeft geen strakke schrijfdiscipline, zegt hij. Geen vast moment, geen vaste plek, geen heilig ritueel. En hij heeft ook geen drang om elk jaar een roman klaar te hebben tegen de boekenbeurs, aangezien hij niet van zijn literatuur moet leven.

Niettemin heeft hij de voorbije acht jaar drie dikke romans gepubliceerd, waarvan de tweede nu in het Nederlands verschijnt. Die vertaling voegt opvallend “India” toe voor de oorspronkelijke titel Het leven van mijn moordenaars. Dat lijkt op het eerste gezicht een verkoopstruc, maar het klopt ook helemaal met de ambitie van de auteur, die met deze roman de brutaliteit van het hedendaagse India wilde verbeelden, aan de hand van een moordcomplot dat in werkelijkheid tegen hemzelf gesmeed werd (naar aanleiding van een onderzoeksjournalistiek project dat wat te succesvol werd voor de Indiase powers that be – zie portret op blz. 44).

De kracht van deze Moordenaars zit in het feit dat Tejpal niet focust op zijn verhaal (of dat van het fictieve hoofdpersonage), maar op de levens van de vijf mannen die opgepakt zijn en beschuld worden van het moordcomplot. Zo kan hij vluchten uit de verveling van de stedelijke middenklasse, met haar onbevredigende relaties en stuntelige seks, en zich onderdompelen in de onzichtbare levens van de honderden miljoenen Indiërs die onder of op de extreem lage armoedegrens leven.

Tejpal beschrijft die levens met journalistieke interesse en precisie, waardoor de lezer zich inderdaad meer gaat identificeren met de beschuldigden als slachtoffers dan als daders. Het hedendaagse India in de ogen van Tarun Tejpal is trouwens niet op de eerste plaats een land waar armoede en ondervoeding onaanvaardbaar wijd verspreid blijven, het is vooral een natie waar de ongelijke machtsverhoudingen zo diep verankerd zitten in de samenleving én in het huidige groeimodel, dat de armen geen schijn van kans maken om op een fatsoenlijke manier uit hun uitzichtloze situatie te geraken.

De journalistieke empathie met de uitgesloten en vernederde personages voorkomt ook dat het boek een didactische illustratie wordt van de infernale opeenstapeling van economische, communautaire, sociale en andere vormen van uitsluiting, die de armoede in India juist zo ondraaglijk en moeilijk uitroeibaar maakt. Tejpal verbloemt niet, integendeel zelfs, maar maakt van “zijn moordenaars” vooral mensen van vlees en bloed die je van harte een beter leven toewenst.

India. Het leven van mijn moordenaars door Tarun J. Tejpal is uitgegeven door De Geus. 512 blzn. ISBN 978 90 445 1750 7

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.