India bindt strijd aan met Google

Het Indiase hooggerechtshof heeft de regering van de deelstaat Maharashtra gevraagd om stappen te ondernemen tegen Orkut, de populaire sociale netwerksite die deel uitmaakt van Google. Op de site staat een “We Hate India”-pagina waar ondermeer te zien is hoe een Indiase vlag in brand gestoken wordt.
De rechtbank kwam in actie nadat de 22-jarige advocaat Yugant R. Marlapalle een rechtszaak had aangespannen. Hij startte eerst een e-mailcampagne die opriep op om e-mails te sturen naar Orkut en hen te vragen de internetgemeenschap te bannen. Daar kwam geen reactie op. Nu heeft Google zes weken de tijd om te reageren op de vraag van de Indiase regering.

“Mijn klacht richt zich tot Google die internetgroepen moet verwijderen die haat verspreiden tegen India, de nationale vlag en al onze goden. Mijn klacht richt zich tegen de e-groepen, niet tegen Orkut”, zegt Marlapalle in de krant DNA India. Voor zijn klacht baseert hij zich op de Informatietechnologiewet uit 2000. Die wet geeft de autoriteiten de mogelijkheid om klacht in te dienen tegen personen buiten India die India aanvallen of schenden.

Een woordvoerster van Google, Debbie Frost, zegt tegen CNET News: “We hebben respect voor de autoriteiten in India en zijn bereid om met hen samen te zitten om het probleem op te lossen. We moeten eraan toevoegen dat Orkut vanuit de Verenigde Staten werkt en in overeenstemming is met de wetten van de VS” Frost voegt eraan toe: “Het internet is een internationaal fenomeen. De technologie kan informatie wereldwijd toegankelijk maken maar het kan ook de kans bieden om in elk land in overeenstemming te zijn met de lokale wetgeving.”

De “We Hate India”-groep telt ongeveer 100 leden die haast allemaal uit Pakistan afkomstig zijn. De maker van de pagina heeft ook nog andere sites, zoals “Israel Must be Destroyed” en “I Hate Himesh Reshammiya”. Maar Orkut telt ook een tiental “We hate Pakistan”-groepen waarvan de meeste leden uit India afkomstig zijn. “Dat maakt deel uit van de oorlog in cyberspace tussen India en Pakistan”, zegt veiligheidsanalist Subimal Bhattacharjee in DNA India. De regering heeft de internetleveranciers in het land al eens gedwongen om de toegang tot de Yahoo! Groups af te sluiten omdat daar anti-Indiapropaganda opdook.

Orkut kwam verleden maand al eens in opspraak in India. Toen pakte de politie van Kolkata enkele afgewezen minnaars op die obscene profielpagina’s van hun vriendinnen hadden aangemaakt op de site. Verder kwamen al klachten van de Indiase overheid tegen Google Maps, een dienst die gedetailleerde satellietbeelden aanbiedt op het internet.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift