India, Brazilië en Zuid-Afrika houden eerste top

De leiders van de drie opkomende machten bespreken vandaag (woensdag) eventuele trilaterale akkoorden en een vrijhandelsakkoord. Parallel aan de top van staatshoofden organiseert de Braziliaanse Nationale Industriefederatie deze week een zakenontmoeting om ondernemers uit de drie landen bij elkaar te brengen, maar die trekt minder belangstelling.
“Dit is opnieuw een voorbeeld van een nieuwe wereldorde, gebaseerd op Zuid-Zuidrelaties. In het verleden hielden rijke landen bijeenkomsten, en een arm land moest uitgenodigd worden om te mogen deelnemen. Vandaag komen arme landen samen om hun eigen oplossingen uit te tekenen”, zegt de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Celso Amorim.

Aan de vooravond van de eerste IBSA-top tussen India, Brazilië en Zuid-Afrika tekende de Indiase premier Manmohan Singh tekende in Brasilia akkoorden met de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva die de politieke en economische banden tussen beide landen moeten aanhalen. Het was het eerste bezoek van een Indiaas staatshoofd aan Brazilië in 38 jaar.

Brazilië en India gaan samenwerken voor de zoektocht naar olie en gas diep in zee, de uitbreiding van mijnbouw en de bouw van spoorwegen. Het Indiase Bharat Earth Movers sloot een akkoord met de Braziliaanse Companhia de Comercio e Construcoes (CCC), net als staatsoliebedrijven Petrobras en de Oil and Natural Gas Corporation. Daarnaast zijn er akkoorden op vlak van burgerluchtvaart, landbouw, wetenschap en technologie, de bouw van goedkope woningen, de harmonisering van technische standaarden en de organisatie van een “week van de Indiase cultuur” in Brazilië en een “week van de Braziliaanse cultuur” in India.

Singh zegt dat zijn land wil profiteren van de kansen die de Braziliaanse markt biedt, en state-of-the-art technologie wil uitwisselen. De Indiase premier nodigt Brazilië uit de Indiase know-how te gebruiken en zegt dat zijn overheid steun wil bieden aan Braziliaanse initiatieven zoals de productie van ethanolbrandstof uit suikerriet. Brazilië is daarin een pionier.

Van zijn kant zegt Lula dat “het belang van de ontmoeting dinsdag ligt in de hernieuwing en de verdieping van de relaties tussen Brazilië en India, met als doel de oprichting van een politieke en economische alliantie.

De twee leiders wisselden van mening over wereldwijd terrorisme, de hervormingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Verenigde Naties, en over de pogingen de Doha-onderhandelingsronde van de Wereldhandelsorganisatie weer op de rails te zetten. India en Brazilië vormen samen met Duitsland en Japan de G4 van aspirantlanden voor een permanente zetel in de uitgebreide VN-Veiligheidsraad.

De politieke banden tussen Brazilië en India zijn erg hecht, maar die tussen ondernemers zijn voorlopig nog lauw. De afgelopen jaren is de handel tussen Brazilië en India gegroeid van 400 miljoen dollar aan het einde van de jaren negentig tot 2,5 miljard dollar in 2005. Maar Brazilië kent intussen wel een negatieve handelsbalans met India – die de eerste helft van dit jaar 227 miljoen dollar bedroeg. Het handelstekort is verwaarloosbaar in vergelijking met het algemene Braziliaanse handelsoverschot van 25 miljard dollar. Maar het weerspiegelt wel het gebrek aan interesse van de Braziliaanse private sector voor India.

En de zakenontmoeting van de Braziliaanse Nationale Industriefederatie, in de marge van de politieke top, heeft het moeilijk om voldoende geïnteresseerden te trekken. “India ligt ver van Brazilië en het is een nieuwe markt voor onze zakenlui”, zegt de voorzitter van de Braziliaanse Federatie van Kamers van Buitenlandse Handel , João Augusto Souza Lima. “Ze zijn voorzichtig, en proberen eerst te ontdekken hoe de Indiërs werken. “Als we bilaterale ontmoetingen organiseren met India, is het nog moeilijker mensen te mobiliseren”, knikt José Augusto Fernandes, hoofd van de Braziliaanse Nationale Industriefederatie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.