India. Een persoonlijke biografie van 1,2 miljard mensen

India. Een persoonlijke biografie van 1,2 miljard mensen is een boeiende rondleiding in de opbouw van een van de machtscentra van de 21ste eeuw.

Wie het verhaal wil vertellen van onafhankelijk India stelt zichzelf een quasi-onhaalbaar doel. Toen Ramachandra Guha in 2007 zijn Geschiedenis van de grootste democratie ter wereld schreef voor de Indiase lezer, had hij 1056 bladzijden nodig om de essentie uit de doeken te doen. Patrick French klaart die klus – voor een internationaal publiek – op 472 bladzijden. Dat betekent uiteraard dat French minder volledig is, maar het betekent niet dat hij per se toegankelijker is. De Indiase samenleving is immers onherleidbaar complex met haar kasten en klassen, religieuze spanningen en regionale tegenstellingen, persoonlijke verhalen en demografische onoverzichtelijkheid, sociale stilstand en economische vooruitgang.

French doet de gelaagde geschiedenis van het uitgestrekte land in het midden van het Aziatische krachtenveld recht, maar vraagt daarbij een grote concentratie en voorkennis van de lezer – of ten minste de bereidheid om de niet vertelde verhalen via verbeelding of eigen research in te vullen. India. Een persoonlijke biografie van 1,2 miljard mensen is een boeiende rondleiding in de opbouw van een van de machtscentra van de 21ste eeuw, al ontsnapt de auteur niet aan de verleiding om India te beschrijven op de manier die Britse auteurs al in de 19de eeuw hanteerden: aan de hand van de opvallende buitenissigheden die in India alledaagse uitingen van individualiteit zijn te midden van de massa en de gemeenschapscultuur. (gg)

India. Een persoonlijke biografie van 1,2 miljard mensen door Patrick French is uitgegeven door Atlas. 475 blzn. ISBN 9789045016689

Op maandag 29 april 2013 spreekt Gie Goris met auteur Patrick French in literatuurhuis Passa Porta in Brussel. Meer info.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur