India: een staatsbegroting voor de armen

India schrapt de schulden van kleine boeren. De overheid maakt daarvoor vijftien miljard dollar vrij de volgende drie jaar. Niet iedereen profiteert mee van de maatregel.
Kleine Indiase boeren die een lening hebben afgesloten bij de bank hoeven die niet langer zelf te betalen. Dat maakte Palaniappan Chidambaram, de Indiase minister van Financiën, bekend bij de voorstelling van de nieuwe overheidsbegroting, afgelopen vrijdag.

Strenge voorwaarden


De Indiase regering maakt de komende drie jaar zeshonderd miljard roepie vrij (of vijftien miljard dollar) om de schulden van de kleine boeren af te lossen. De volledige kwijtschelding geldt enkel voor de kleine boeren die hun achterstallige schulden sinds december vorig jaar niet hebben betaald. De landbouwers mogen ook geen land bezitten dat groter is dan twee hectare. Voor de boeren die meer land bezitten, heeft de regering een eenmalige regeling onder dezelfde voorwaarden.
Sommige landbouwverenigingen vinden de opgelegde voorwaarden te streng - de maximum oppervlakte van twee hectare moet volgens hen uitgebreid worden. Volgens andere critici houdt de Indiase regering geen rekening met de 42,3% landbouwers die niet meedraaien in het officiële landbouwcircuit. Die zijn gebonden aan individuele geldschieters en moeten vaak exuberante intresten betalen.
De maatregelen passen in deoverheidsbegroting van de centrale regering. Die wil hiermee duidelijk maken -voor de verkiezingen die verwacht worden voor mei 2009- dat ze wel degelijk kiest voor de kwetsbare groepen onderaan de Indiase samenleving die nog steeds niet mee profiteren van de langdurige economische groei.  In dat kader heeft de regering niet enkel extra geld voorzien voor de verdere uitbouw van de landbouwinfrastructuur, maar ook in de gezondheidszorg (15 procent stijging) en het onderwijs (20 procent stijging). De Indiase overheid intervenieert al om de voedsel– en de brandstofprijzen stabiel te houden, ondanks de stijgingen op de wereldmarkt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.