India en Afrika zien economische kansen

India heeft met zijn groeiende economie de blik op Afrika gericht. Tijdens de Afrika-Indiatop in Delhi in april, moeten op diverse niveaus partnerschappen worden gevormd met de Afrikanen.
“We willen een actieplan opstellen dat moet leiden tot betrekkingen op verschillende niveaus, inclusief onderwijs, wetenschap, gezondheidszorg en technologie,”  zegt Sandeep Chekravorpy, plaatsvervangend secretaris van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken, over de top. “Aan het einde van de bijeenkomst moet er een verklaring liggen waarmee we vooruit kunnen.”
Brendan Vickers, onderzoeker aan het Institute for Global Dialogue, een Zuid-Afrikaanse denktank, zegt dat India op verschillende terreinen geïnteresseerd is in Afrika: economisch en politiek, met betrekking tot natuurlijke hulpbronnen en cultureel.
“Na de onafhankelijkheid is India een sterke voorstander van ontwikkeling en samenwerking tussen landen in het Zuiden geweest”, zegt Vickers. Hij wijst op de Indiase diaspora in Afrika, voor al in het Oost en Zuidelijk Afrika, en suggereert dat het land de band met de Indiërs graag wil behouden.
Vickers denkt dat India en de zuidelijke partners veel van elkaar kunnen leren. Afrika kan profiteren van de technologische kennis uit India. India - dat miljoenen armen telt - kan in Afrika leren over “schone waterbronnen en huisvesting voor armen.”
Op de agenda van de top staan ook de landbouwproductie en voedselzekerheid, industriële groei, opbouw van rechtssystemen en politie en defensie.
Enkele van de landen die zijn uitgenodigd, zijn Algerije, Burkina Faso, de Democratische Republiek Congo, Egypte, Ethiopië, Libië, Nigeria, Senegal, Zuid-Afrika, Oeganda en Zambia. De Ethiopische premier Meles Zenawi en de Ghanese president John Kufuor hebben de uitnodiging al geaccepteerd.
Technologie
Met de rijke voorraad aan olie in veel landen (Angola, Soedan, Nigeria en andere landen), diamanten (Sierra Leone, Congo, Zuid-Afrika) en goud (Congo en Zuid-Afrika), is Afrika potentieel een lucratieve partner voor een opkomende economie als de Indiase. Volgens Tarun Das van de Indiase Confederatie voor Industrie, is India echter in de eerste plaats geïnteresseerd in ‘empowerment’ en ‘capacitybuilding’ door ontwikkeling van human resources en betaalbare technologie.
India heeft in Afrika al veel werk verzet op het gebied van goedkope internettechnologie. In 2007 ging het Pan-Afrikaanse e-Network Project, een initiatief van de Indiase overheid en de Afrikaanse Unie (AU), van start in Ghana. Het project moet middels satelliet en glasvezelnetwerken de verbindingen tussen de 53 Afrikaanse landen verbeteren. Het is de bedoeling dat het netwerk ook meehelpt onderwijs en gezondheidszorg te verbeteren.
India en de Afrikaanse landen worden op veel terreinen gezien als concurrenten. “Het zou naïef zijn te beweren dat die concurrentie er niet is”, zegt Chekravorpy. “Maar er is ruimte om zowel samen te werken als te concurreren. We hebben al 200 jaar banden met Afrika.” Ook de gezondheidszorg is een sector waarvoor India veel belangstelling heeft. Het land loopt bijvoorbeeld voorop in de productie van goedkope medicijnen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift