India geeft groen licht voor efficiënter malariamedicijn

India heeft het licht op groen gezet voor een nieuw malariamedicijn. Het is goedkoper en efficiënter, zeggen de makers.

SynriamTM is een tablet dat maar om de drie dagen moet worden ingenomen. Volgens de makers is het goedkoper, effectiever en efficiënter. Het heeft minder bijwerkingen en moet ook niet samen met voedsel worden ingenomen.

Nog een voordeel: het gaat om een synthetisch medicijn. Daardoor hangt de productie niet af van de beschikbaarheid van een natuurlijke plant, zoals bij andere malariamedicijnen zoals artemisinine het geval is. Zoiets drukt de kostprijs.

Bill Gates

De komst van het nieuwe medicijn komt er op een moment dat steeds meer over problemen met artemisinine wordt bericht, tot nog toe het meest effectieve medicijn tegen malaria. Malariaonderzoekers stelden in Azië vast dat de dodelijkste malariaparasiet steeds resistenter wordt tegen artemisinine.

SynriamTM is van 2000 tot 2010 ontwikkeld door een internationaal team onder leiding van Jonathan Vennerstrom, hoogleraar farmacie aan de Universiteit van Nebraska in de VS. Het kreeg daarvoor financiële steun van de Medicines for Malaria Venture (MMV),  een Zwitserse organisatie die 60 procent van haar middelen van de Bill and Melinda Gates Foundation krijgt.

India

Ranbaxy, India’s grootste farmaceutische bedrijf, produceert het nieuwe medicijn.

De Indiase overheid heeft nu het licht op groen gezet om SynriamTM te gebruiken voor de behandeling van volwassen patiënten.

Ranbaxy werkt ondertussen aan een variant voor kinderen. Het bedrijf wil SynriamTM ook verkopen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

Malaria wordt overgedragen door muggen, die eerst besmette mensen en vervolgens gezonde mensen prikken. De ziekte veroorzaakte in 2010 de dood van 655.000 mensen, schat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Negentig procent van de slachtoffers valt volgens de WHO in Afrika, vooral onder kinderen. In Afrika sterft elke minuut één kind aan malaria.

In Thailand wordt ondertussen een ander malariamedicijn van Vennerstroms team getest, eveneens met de steun van de MMV. Het blijft nog langer in het lichaam en zou daardoor nog efficiënter kunnen zijn dan het Indiase.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.