India investeert in opleiding en ICT in Afrika

De Indiase premier Manmohan Singh heeft deze week in Addis Abeba verschillende samenwerkingsprogramma’s aangekondigd, waaronder een Indiaas-Afrikaanse Virtuele Universiteit (IAVU).

Singh beloofde tijdens de tweede Afrikaans-Indiase Top in de Ethiopische hoofdstad voor 5 miljard dollar (3,6 miljard euro) krediet aan Afrikaanse landen voor de komende drie jaar. Het geld is bedoeld om ontwikkelingsdoelen te halen.

India zegde nog eens 700 miljoen dollar (499 miljoen euro) toe voor de bouw van nieuwe instituten en het opzetten van opleidingsprogramma’s in Afrika. De virtuele universiteit IAVU moet hoger onderwijs voor Afrikanen via Indiase onderwijsinstellingen toegankelijker maken.
 
“We willen na de oprichting van de virtuele universiteit 10.000 beurzen beschikbaar stellen voor Afrikaanse studenten”, zei Singh. 

Eerder al investeerde India in het Pan-Afrikaanse e-Network, een project waarbij onder meer via satelliet infrastructuur werd gecreëerd voor e-governance, afstandsleren en digitale medische diensten. Dat project kreeg steun van Indiase universiteiten en topziekenhuizen.

Sterk in ICT

“Het is duidelijk dat sectoren als wegenbouw en waterwerken, waarin China heel sterk is, voor India niet weggelegd zijn. Maar India is wel heel sterk in ICT”, zegt H.H.S. Viswanathan, een voormalige carrièrediplomaat die nu fellow is aan de onafhankelijke Organiser Research Foundation in New Delhi.

Singh wil een Indiaas-Afrikaanse Universiteit voor biowetenschappen en een Indiaas-Afrikaanse Instituut voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling oprichten. Ook is het de bedoeling dat er een meteorologisch centrum met satelliettechnologie komt. Dat centrum gaat zich richten op de landbouw en visserij, rampenpreventie en beheer van natuurlijke hulpbronnen.

De handel tussen India en Afrika steeg vorig jaar naar 46 miljard dollar (33 miljard euro). Naar verwachting zal dat cijfer in 2015 gestegen zijn tot 70 miljard dollar (50 miljard euro). De Indiase particuliere sector investeerde in diverse Afrikaanse landen tot nu toe 25 miljard dollar (18 miljard euro) in sectoren als ICT, landbouw en de auto-industrie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.