India kiest voor stabiliteit

India heeft voor stabiliteit en economische groei gekozen. De regerende Congrespartij en de grootste oppositiepartij Bharatiya Janata Party (BJP) hebben zetels gewonnen in de parlementsverkiezingen, de derde alliantie van lokale en communistische partijen is de grote verliezer.
De Bharatiya Janata Party had zwaar uitgehaald naar de aanpak van het terrorisme door de regering. Vooral premier Manmohan Singh moest het ontgelden wegens ‘te soft’. Zelf voerde de partij campagne met ‘Save India’ als slogan. Het heeft de partij weinig opgeleverd.  De parlementsverkiezingen mogen dan wel nationaal georganiseerd zijn, vaak laten kiezers zich leiden door lokale thema’s.
Bovendien is terrorisme een thema dat in de eerste plaats leeft bij de stedelijke bevolking. En hoewel het nog te vroeg is voor een dergelijke conclusie lijkt het erop dat vooral de rurale kiezer bijgedragen heeft tot de overwinning van de Congresspartij.

Zege dankzij sociale wet


De Congrespartij heeft de spectaculaire overwinning onder meer te danken aan de aandacht en middelen die ze besteedde aan de armen op het platteland. De regering van premier Manmohan Singh keurde in 2005, onder druk van de sociale bewegingen, het recht op werk goed voor het platteland.
De wet garandeert ieder gezin op het platteland 100 dagen werk per jaar, tegen minstens het minimumloon. Burgers melden hun gemeentebestuur dat ze willen werken en het bestuur is verplicht om jobs te scheppen inzake bodem-en waterbeheer. Dat is meteen ook een groene dimensie van deze wet. 
De wet was, naast een massale kwijtschelding van schulden voor miljoenen Indiase boeren, een van de grote pronkstukken waarmee de Congresregering het verschil probeerde te maken tegenover de vorige regering van de nationalistische BJP. Die was in 2004 zelfverzekerd naar de vorige verkiezingen getrokken met de slogan “Shining India”, overtuigd dat ze beloond zou worden voor de hoge economische groeicijfers die ze kon voorleggen. De miljoenen armen op het platteland stemden de BJP echter weg.

‘Effect niet gemist’


‘Ik had de grote overwinning van de Congrespartij persoonlijk ook niet verwacht,’ zegt Bert Suykens van de conflictonderzoeksgroep aan de Universiteit Gent. Als Indiaresearcher heeft hij de Indische verkiezingen van nabij gevolgd. ‘Het effect van het recht-op-werk-programma van de uittredenden eveneens door de Congrespartij geleide regering heeft op het  platteland dan toch zijn effect gehad.’
Maar niet alleen de wet heeft voor de overwinning van de Congrespartij gezorgd. Vroeger gingen vooral mensen uit het platteland stemmen. Sinds de aanvallen in Mumbai in 2008 besefte het hoger opgeleide stadspubliek echter dat India een kwetsbare staat is. Ze realiseerden zich dat ze de politiek niet enkel aan politici mochten overgelaten en vooral jonge stedelingen gingen meer stemmen dan vroeger.
Heel wat van die  jonge stadsmensen stemmen op de nationalistische Barathiya Janata-Partij omdat ze tevreden over haar beleid toen ze aan de macht was tot 2004. De Congrespartij knaagde aan die jeugdige achterban door tegenover de stokoude BJP-leider LK Advani, 81 jaar, de 38-jarige Rahul Gandhi, te plaatsen. Ghandi is de zoon van partijvoorzitster Sonia Gandhi, die zelf lid is van de Nehru-Ghandidynastie die India drie premiers leverde sinds India onafhankelijk werd.

Geweld tijdens verkiezingen


Zowel tijdens de eerste als de tweede ronde van de parlementsverkiezingen werd India opgeschrikt door aanslagen van de naxalieten. Deze maoïstisch geïnspireerde opstandelingen strijden al zo’n veertig jaar tegen het centrale gezag in New Delhi. Hoe groot deze beweging is, valt moelijk te zeggen, maar ze zouden in zowat veertien deelstaten actief zijn.
Ze zijn niet de enige die naar de wapens grijpen. Verschillende separatistische en radicaal-islamistisch groepen zijn verantwoordelijk voor een lange reeks aanslagen in India. In de periode tussen 2004 en 2007 vielen er meer dan 3500 doden bij terroristisch geweld, een cijfer waarmee India enkel Irak moest laten voorgaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.