India krijgt kindersterfte niet onder controle

De Indiase regering betaalt sinds vorig jaar zwangere vrouwen om hun baby’s in een staatsziekenhuis op de wereld te brengen. Maar nu wordt duidelijk dat deze klinieken onderbemand en slecht uitgerust zijn. De regering moet dringend meer spenderen aan gezondheidszorg, vinden activisten.

Tussen februari en mei stierven 397 pasgeborenen in het G.B. Pant-ziekenhuis in Srinagar, de zomerhoofdstad van de Indiase deelstaat Jammu en Kasjmir. “Mijn baby werd bleek nadat een verpleegster hem een injectie had toegediend. Niet veel later was hij dood”, vertelt de rouwende moeder, Haleema Akhtar.

“Ik zag meer dan tien borelingen sterven in enkele uren tijd. De omstandigheden in het ziekenhuis waren onmenselijk. Maar we konden geen privékliniek betalen”, voegt ze eraan toe.

Dokter Showkat Zargar voerde een officieel onderzoek naar de doden en verwijst naar ongeschikt personeel en materiaal. “Er heerst totale apathie en wanbeheer bij het bestuur van het ziekenhuis”, schrijft Zargar in zijn rapport. “Slechts één stagiair en gekwalificeerde verpleegster zorgden voor kritiek zieke baby’s. Ik telde 27 pasgeborenen, zonder een ervaren dokter op de neonatale intensieve afdeling.”

Een comité met parlementsleden van Jammu en Kasjmir kwam tot gelijkaardige conclusies. Een van hen, Mustafa Kamal, verklaart dat “de doden te wijten zijn aan het materiaal- en personeelstekort, en aan beklagenswaardig sanitaire voorzieningen in het ziekenhuis.”

Pakistan

De situatie in het G.B. Pant-ziekenhuis is geen alleenstaand geval. In het districtsziekenhuis van Malda in West-Bengalen stierven in november 2011 maar liefst 26 baby’s op twee weken tijd aan infecties.

Enkele maanden geleden werd de Indiase minister van Gezondheid, Ghulam Nabi Azad, in het parlement op het matje geroepen. Hij gaf toe dat de kindersterfte (bij kinderen jonger dan een jaar) in India met 47 per 1000 levend geborenen hoger lag dan in de buurlanden Nepal, Sri Lanka en Bangladesh.

Alleen Pakistan doet nog slechter, zei hij. Uit cijfers van Unicef blijkt dat de kindersterfte daar 70 per 1000 bedraagt. Volgens Unicef is dat 47 per 1000 in India, gevolgd door 41 in Nepal, 38 in Bangladesh en 26 in Sri Lanka. In een recent rapport stelt Unicef dat deze doden vermijdbaar zijn met een betere toegang tot gezondheidszorg voor, tijdens en onmiddellijk na de geboorte.

De Artsenvereniging van Kasjmir verklaart dat veel ziekenhuizen niet alleen een tekort hebben aan specialisten, maar ook aan levensreddend materiaal zoals ventilators. “Geen enkele dokter kan werken zonder basisinfrastructuur”, stelt voorzitter Nissar-ul-Hassan.

Brazilië

Om deze hoge kindersterfte aan te pakken lanceerde de regering in juni 2011 een programma om moeders en pasgeborenen te beschermen. Concreet voerde ze een aantal gratis diensten in voor zwangere vrouwen in staatsziekenhuizen over het hele land. Hieronder vallen keizersneden, dertig dagen nazorg en gratis transport naar het ziekenhuis en terug.

Experts verwelkomen dit soort programma’s, maar zeggen dat de regering meer zal moeten spenderen als ze de millenniumdoelstelling voor kindersterfte wil halen, namelijk twee derde minder in de periode van 1990 tot 2015.

Dokter Mira Shiva, coördinator van de ngo Gezondheid, Gelijkheid en Samenleven, wijst op het feit dat India’s uitgaven voor gezondheidszorg 6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedroegen in 1991. In 2011 was dat nog maar iets meer dan 1 procent van het bbp.

In februari had de regering aangekondigd dat tegen het einde van het volgende vijfjarenplan de Indiase uitgaven voor gezondheidszorg 2,5 procent van het bbp zouden bedragen. Shiva wijst erop dat het nog maar de helft is van wat landen in een gelijkaardige situatie, zoals Brazilië, hieraan besteden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.