India krijgt “nucleaire uitzondering” op non-proliferatieverdrag

India zal voortaan uranium en nucleaire technologie kunnen aankopen, hoewel het land het internationale verdrag tegen de verspreiding van kernwapens niet heeft ondertekend. Dat heeft het kartel van 45 nucleaire leveranciers zaterdag in Wenen besloten onder zware diplomatieke druk van de Verenigde Staten.
De uitzondering of ‘waiver’ kadert in een nucleair akkoord dat de Verenigde Staten in 2006 met India afsloten over de transfer van civiele nucleaire technologie. Washington noemde het besluit van de andere nucleaire leveranciers “historisch”, voor India is het een “belangrijke stap” in de strijd tegen klimaatverandering en voor duurzame ontwikkeling.
Met de uitzondering op zak kan India zonder problemen uranium importeren, waar het momenteel een tekort aan heeft, en technologie voor kerncentrales. Door het akkoord met de Verenigde Staten zullen 14 van 22 reeds bestaande of geplande civiele kerncentrales in India onder toezicht komen te staan van het Internationaal Atoomagentschap.
Vredesactivisten vrezen dat de acht andere reactoren en de militaire installaties zullen worden gebruikt om splijtstof te maken voor kernwapens. Ze vinden ook dat de uitzondering voor India het non-proliferatieverdrag ondergraaft, dat nucleaire handel verbiedt met de landen die het niet hebben ondertekend: India, Pakistan, Israël en Noord-Korea.

“Fout signaal”


“De waiver maakt een onderscheid tussen ‘goede’ proliferatoren en ‘slechte’ proliferatoren en stuurt een fout signaal naar de internationale gemeenschap”, schrijft het ontwapeningsnetwerk Abolition 2000, een koepel van meer dan tweeduizend vredesbewegingen. “India zal zich hierdoor niet meer gaan gedragen zoals wordt verwacht van de lidstaten die het verdrag wel hebben ondertekend.”
De gunstmaatregel kan alleen worden geschrapt als India een nieuwe atoomproef uitvoert. Zelfs die voorwaarde is niet spijkerhard, want ze is geformuleerd als een verwijzing naar een verklaring van de Indiase minister van Buitenlandse Zaken Pranab Mukherjee. Die beloofde op 5 september dat India een unilateraal moratorium op kernproeven zal respecteren.
Die verklaring droeg ertoe bij dat een groep van zes tegenstanders van de uitzondering voor India uit elkaar viel. Nederland, Noorwegen en Zwitserland gaven op 5 september hun verzet op, zodat alleen Ierland, Oostenrijk en Nieuw-Zeeland nog bleven dwarsliggen.
De zes hadden aangedrongen op het automatisch stopzetten van nucleaire handel in het geval van een Indiase atoomproef. Ze vroegen ook een regelmatig onderzoek naar India’s belofte om de verspreiding van kernwapens tegen te gaan en wilden bijzondere technologieën voor de verrijking van uranium en het herwerken van gebruikte brandstof uitsluiten van de uitzondering.

Machtspolitiek


Uiteindelijk konden de VS en India hun versie van de tekst doordrukken. “Het lijkt erop dat George Bush en de zijnen dreigementen hebben bovengehaald en verwarring hebben gezaaid over de verschillende standpunten”, zegt Daryl F. Kimball van de Amerikaanse Arms Control Association. “Ook Duitsland, dat de vergadering voorzat, heeft het spelletje meegespeeld door telkens nieuwe consultaties te vragen en de Amerikanen hun gang te laten gaan.”
Even leek het erop dat China de groep van zes zou vervoegen, maar volgens Indiase media veranderde de Chinese president Hu Jintao weer van gedacht na een telefoontje van George W. Bush. “Dit was een kras staaltje machtspolitiek”, zegt Achin Vanaik van de Indiase Coalitie voor Nucleaire Ontwapening. “Het is triest dat niemand elementaire principes wilde verdedigen tegen de Amerikaanse en Indiase druk. Eén veto had volstaan om de ‘waiver’ te blokkeren. We zijn ver verwijderd van een rationeel en democratisch beslissingsproces over hoe we de wereld veiliger kunnen maken.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.