India lokt tribale meisjes naar school

De Indiase regering doet inspanningen om ook zeer gemarginaliseerde groepen op de schoolbanken te krijgen. Een goed voorbeeld hiervan is een school in de oostelijke deelstaat Odisha, uitsluitend voor meisjes van de Dongria Kondh-stam.

De 62 tribale gemeenschappen in Odisha maken bijna een kwart van de bevolking van de deelstaat uit, maar zijn goed voor de helft van de mensen die hier onder de armoedegrens leven. Ze zijn een van de redenen dat Odisha in vergelijking met andere Indiase deelstaten zo slecht scoort op menselijke ontwikkeling.

De meisjesschool Sikhsya Niketan in het district Rayagada werd in 2008 opgericht met 123 Dongria Kondh-meisjes. Vandaag zitten er op de school 225 meisjes tussen 6 en 16 jaar oud. “Elk jaar schrijven ongeveer 20 meisjes zich in, terwijl 15 opgeven”, verklaart Simadri Trinath Row van de Dongria Kondh Development Authority (DKDA), die de school runt.

Taal is een probleem. Dongria Kondh spreken Kuvi, een taal van Dravidische oorsprong die niets gemeen heeft met Odia, de officiële deelstaatstaal die afgeleid is van het Sanskriet. “Daardoor kunnen veel Dongria-leerlingen niet volgen”, verklaart leerkracht Jayanti Sabar.

Medicijnmannen

Hoewel de wet bepaalt dat er Kuvi-sprekende Dongria Kondh-leerkrachten aangeworven moeten worden, is het moeilijk om iemand te vinden, aldus Row.

Het is niet gemakkelijk om Dongria Kondh-meisjes naar school te lokken. “Wekelijkse markten waar de Dongria Kondh hun landbouwproducten kopen en verkopen, zijn het beste moment om hen te overtuigen”, zegt Gola Sikkaka, die voor DKDA in het dorp Khambesi werkt.

De gemeenschap vertrouwt op medicijnmannen die weinig weten over de moderne geneeskunde. “Ik zeg de ouders bijvoorbeeld dat hun dochters op school zullen leren over geneesmiddelen voor hersenmalaria en tuberculose”, zegt Sikkaka.

Bij de Dongria Kondh zijn er 1352 vrouwen voor 1000 mannen. Meisjes zijn dus economisch waardevol: ze plukken eten in het bos, helpen bij het huishouden en de ouders krijgen een bruidschat wanneer hun dochter trouwt. Daarom lijkt het onzinnig om hun dochter naar school te sturen.

Bankrekening

Het blijkt ook moeilijk om de meisjes op school te houden. Daarom krijgen ze van de regering elke maand 1,5 euro voor regelmatige aanwezigheid. Daarnaast betaalt de overheid ook de meeste medische kosten en de schooluniformen.

Tribale meisjes die schoollopen krijgen ook een fiets ter beschikking, en hebben een bankrekening met 40 euro op waar ze toegang toe krijgen wanneer ze de middelbare school aanvatten.

Die inspanningen werpen hun vruchten af. Volgens de jaarlijkse Economische Peiling voor Odisha 2010-2011 is het percentage schoolverlaters in de lagere school bij tribale meisjes van 66 procent tot 6 procent teruggevallen.

Het is duidelijk dat India de tweede millenniumdoelstelling wil halen, namelijk tegen 2015 alle kinderen toegang geven tot een lagere school.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.