India naar de stembus

In India trekken 714 miljoen stemgerechtigden vanaf 16 april tot 13 mei naar de stembus. Vier vrouwen zouden wel eens de hoofrol kunnen spelen. Maoïstische opstandelingen hebben in de oostelijke deelstaten enkele gewapende aanvallen gelanceerd op kieskantoren waarbij verschillende doden vielen.
  • Election Commission India Kiesdistricten en fasen van de verkiezingen Election Commission India
De opiniepeilers geven het voordeel aan de zittende centrumlinkse United Progressive Alliance (UPA) rond de Congrespartij, die sinds de onafhankelijkheid in 1947 al 50 jaar aan de macht is geweest. De UPA heeft de voorbije vijf jaar gepoogd de boeren vooruit te helpen met leningen en werkzekerheid.
Maar vijf jaar geleden voorspelden de Indiase opiniepeilers ook winst voor de zittende NDA (National Democratic Alliance) rond de conservatieve BJP en sloegen toen de bal goed mis. Afwachten dus, zeker omdat het Third Front, een alliantie van regionale partijen en communisten, met vereende krachten en zonder regeerafspraak met de Congress-partij het strijdperk betreedt.
Die linkse partijen steunden de UPA vanuit de oppositie, maar zegden hun steun aan Congres op toen de regering een akkoord over nucleaire samenwerking met Amerika ondertekende.

Vrouwelijke hoofdrol?


Vier vrouwen zouden wel eens de hoofdrollen in dit electorale drame kunnen opeisen. Vooreerst is er partijvoorzitter Sonia Gandhi van Congres die zittend premier Manmohan Singh het veld in stuurt en haar zoon Rahul intussen klaarstoomt voor de macht.
Andere vrouwen met gewicht zijn Kumari Mayawati die Uttar Pradesh -India’s volkrijkste deelstaat met 190 miljoen inwoners- leidt. Haar partij steunt op de dalits, de vroegere kastelozen, maar heeft ook aanhang onder de brahmanen.
De derde dame was ooit filmster, komt uit het zuiden en draagt de poëtische naam Jayalalithaa Jayaram. Haar politieke parcours is nog wat prozaïscher dan van Sonia en Mayawati, met aanklachten wegens corruptie, maar haar ster is vandaag opnieuw rijzende.
Alledrie staan ze ter linkerzijde, van centrum links tot populistisch links. Aan de rechterzijde van het politieke spectrum, bij de BJP, speelt  mevrouw Sushma Swaraj  een toonaangevende rol.   

Buitenspel


Ondanks deze succesverhalen blijft het voor Indiase vrouwen erg moeilijk om door het glazen plafond in de politiek te breken. Nooit zetelden er meer dan 9 procent vrouwen in het Indiase Lagerhuis (Lok Sabha), en dat lijkt niet te gaan veranderen. Van de 543 zetels in de Lok Sabha zijn er 131 voorbehouden voor achtergestelde kasten en de nog armere inheemse groepen. Voor vrouwen geldt er geen positieve discriminatie in het nationale parlement of in de deelstaatparlementen.
Een wetsvoorstel dat een vrouwenquotum zou invoeren, raakt maar niet goedgekeurd. Het Links Front, dat de BJP en de Congrespartij ervan beschuldigt het al dertien jaar oude wetsvoorstel tegen te houden, heeft in het voor de partij cruciale West-Bengalen maar twee vrouwen opgenomen op zijn lijst met 42 kandidaten.
In lokale bestuursorganen hebben vrouwen wel recht op 33 procent van de zitjes.  De 60-jarige communiste Sumitra Mitra zetelt al voor de tweede keer in de stadsraad van Konnagar, een voorstad van Kolkota (Calcutta). Acht van de 18 leden van de raad zijn vrouwen. In de Indiase panchayats (dorpsraden) geldt al sinds 1993 een vrouwenquotum; twee jaar later voerde West-Bengalen, de deelstaat waarin Kolkata ligt, die regeling ook in voor de stadsraden.

Terreur


Op donderdag 16 april vielen naxalieten, maoïstische opstandelingen die grotendeels opereren onder de naam en het gezag van de Communist Party of India (Maoist), enkele kieskantoren aan in Bihar, Jharkhand en Chatthisgarh. Daarbij vielen verschillende doden.
Net na de opening van de stembussen brachten de Naxalieten met een landmijn een bus met veiligheidspersoneel tot ontploffend. Even later bliezen ze in Rajnandgaon een busje op waardoor vijf verkiezingsambtenaren om het leven kwamen. In Dandewada en Narainpur vielen bij vuurgevechten tussen Naxalieten en veiligheidspersoneel twee doden.
In Orissa werden een aantal kieskantoren in brand gestoken en werd het stemmen zo goed als onmogelijk gemaakt. Op die manier maakten de naxalieten duidelijk dat ze niet geloven in verkiezingen om de radicale maatschappelijke omwenteling, ten voordele van dalits (kastelozen) en adivasi’s (inheemsen) te realiseren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.