India neemt het op voor Tamilvluchtelingen

India wil van Sri Lanka garanties over de veiligheid van een kwart miljoen Sri Lankaanse burgers die zich hebben teruggetrokken in de junglegebieden die nog in handen zijn van de Tamil Tijgers. Het Sri Lankaanse leger neemt die gebieden zwaar onder vuur, en daardoor dreigt een humanitaire ramp.
De Indiase buitenlandminister Pranab Mukherjee besprak de Indiase eis dinsdag (27 januari) in Colombo met de Sri Lankaanse president Mahinda Rajapakse. “De Sri Lankaanse regering heeft verzekerd dat ze de veilige zone zal respecteren (een klein gebied waar burgers uit de regio toevlucht kunnen zoeken, nvdr.) en dat ze de effecten van het conflict op Tamilburgers zo klein mogelijk zal houden”, verklaarde de Indiase Hoge Commissie in Sri Lanka na het onderhoud.

Mukherjee maakte duidelijk dat India “tegen alle vormen van terrorisme is” en ook “geen sympathie koestert voor terroristische activiteiten van de Tamil Tijgers”. De Sri Lankaanse rebellengroep is buiten de wet gesteld in India. Ze wordt verantwoordelijk geacht voor de moord op de Indiase premier Rajiv Gandhi in 1991. Maar India wil volgens de buitenlandminister ook niet dat burgers het slachtoffer worden van de ineenstorting van het rebellenfront.

Woede in Zuid-India



Met Mullaitivu nam het Sri Lankaanse leger zondag (25 januari) de laatste stad in die de rebellen nog in handen hadden. De Tamil Tijgers hebben zich samen met ongeveer 230.000 burgers teruggetrokken in relatief kleine bosgebieden rond Mullaitivu en Kilinochchi. Die zones worden nu constant beschoten door het Sri Lankaanse leger, dat hoopt de rebellen definitief te verslaan. Bronnen die dicht bij de Tamil Tijgers staan, zeggen dat bij de beschietingen al honderden burgers zijn gedood. Ook de VN zeggen dat er veel burgerslachtoffers vallen. Het Rode Kruis heeft het leger en de rebellen opgeroepen de wapens te laten rusten    

De Sri Lankaanse regering beschuldigt de Tamil Tijgers ervan burgers als menselijk schild te gebruiken. Op de website van de rebellen, www.TamilNet.com, staat dat de inwoners van Mullaitivu hun stad hebben verlaten omdat er bij de beschieting ervan al 300 burgers waren omgekomen.

India staat onder druk om tussenbeide te komen. Een van de partijen in de regeringscoalitie, de Dravida Munnetra Kazhagam (DMK), is aan de macht in de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu. Onder de meer dan 60 miljoen Tamils in die staat leeft veel sympathie voor hun etnische verwanten in Sri Lanka.

“Er heerst verdriet en boosheid hier”, zegt de Indiase veiligheidsexpert B. Raman vanuit Chennai, de hoofdstad van Tamil Nadu. “Eerder deze maand deed de Sri Lankaanse regering uitschijnen dat India helemaal achter de Sri Lankaanse aanpak stond. Dat heeft hier tot veel boze commentaren geleid.”

Maar een echte interventie van India in Sri Lanka is onwaarschijnlijk. India stuurde na een akkoord met de Sri Lankaanse regering in 1987 een vredesmacht naar Sri Lanka. De rebellen rekenden India de dood van verscheidene leiders van hun beweging aan, waardoor de Indiase aanwezigheid op steeds meer verzet stootte. India trok daarop zijn troepen in 1990 terug en houdt zich sindsdien zo ver mogelijk verwijderd van het conflict. Indiase veiligheidsexperts zijn wel blij met de klaarblijkelijke verplettering van de Tamil Tijgers. Volgens hen kan de regio daardoor veel stabieler worden.

Internationale gemeenschap



De Indiase bezorgdheid over de humanitaire situatie in Sri Lanka wordt gedeeld door de internationale gemeenschap. VN-secretaris Ban Ki-moon riep de rebellen en de Sri Lankaanse regering dinsdag op de 250.000 burgers die zich in de conflictzone bevinden te helpen zich naar veilige gebieden te begeven. VN-hulporganisaties die de burgers in het oorlogsgebied de voorbije maanden bijstonden, kunnen nu niets meer doen. Ze zeggen dat de humanitaire situatie in de omstreden bosgebieden onhoudbaar wordt.

De Europese Commissie riep de Sri Lankaanse regering op meer te ondernemen tegen mensenrechtenschendingen. De Commissie hoopt dat Sri Lanka nu prioriteit zal geven aan een “ambitieuze en duurzame politieke oplossing die Sri Lanka op weg kan zetten naar vrede en verzoening tussen de gemeenschappen in het land.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.