India in oorlog

Op 6 april vielen maoistische rebellen een compagnie van het Indiase leger aan. Dat is in feite bijna dagelijks nieuws in een land waar de zogenaamde naxalieten actief zijn in ongeveer een derde van het Indiase grondgebied of in 165 van de 602 Indiase districten.
Het maoistische “leger” zou zowat 10.000 ondergrondse strijders, 50.000 militieleden en een moeilijk in te schatten aantal sympathisanten omvatten in veertien deelstaten, met als kern een Rode Corridor die loopt van Bihar over Jharkhand, Orissa en Chhattisgarh tot Andra Pradesh.
De voormalige Indiase minister van Binnenlandse Zaken, Shivraj Patil, stelde in 2008 dat de naxalieten weliswaar in 180 districten actief zijn, maar dat het feitelijke geweld beperkt blijft tot 14.000 dorpen, op een totaal van 6,5 miljoen in heel India.
Zijn opvolger, Palaniappan Chidambaram, is niet geneigd tot zoveel geruststellende rekenkunde, zeker niet na 6 april. Want bij de aanval in het district Dantewada van de deelstaat Chhattisgarh sneuvelden 76 soldaten van de Central Police Reserve Force (CPRF), een militaire politiemacht onder het bevel van de centrale regering in Delhi, die ook ingezet wordt tegen opstanden in Kasjmir en Assam.
Minister P. Chidambaram –voormalig directeur van het omstreden mijnbouwbedrijf Vedanta Resources– had in 2009 volgens heel wat mediaberichten een plan voor een grootscheepse militaire campagne tegen de naxalieten op de regeringstafel gelegd, maar zowel verschillende tenoren binnen de regerende Congress-partij als sommige eerste ministers van betrokken deelstaten tekenden verzet aan.
Op 10 april herhaalde de eerste minister van Bihar, Nitish Kumar, nog eens dat hij geen heil zag in een gewelddadige aanpak van het opstandelingengeweld. ‘Wat we nodig hebben,’ zei hij tegen de krant The Hindu, ‘is ontwikkeling. En dan niet gewoon grote fabrieken en industriële projecten neerpoten, die hebben geen zin voor de lokale bewoners. We moeten investeren in ontwikkeling mét rechtvaardigheid.’
Nitish Kumar was in de dagen na de aanval in Dantewada eerder een roepende in de woestijn. De meeste politici en commentatoren vroegen juist méér militair geweld, liefst met de inzet van de luchtmacht. Opvallend: de oppermaarschalk van de Indiase luchtmacht, P.V. Naik, is tegen die suggestie, omdat zijn troepen ‘getraind zijn voor dodelijke operaties tegen de vijand, niet tegen de eigen bevolking’.
Arundhati Roy, de internationaal bekende schrijfster, heeft het ook over een ‘oorlog van India tegen zijn eigen bevolking’ in haar reportage van 23 bladzijden in het weekblad Outlook. Walking with the Comrades, het resultaat van een embedded verblijf bij de naxalieten in de regio waar de aanval een week na de publicatie plaatsvond, is een passioneel pleidooi tegen een militaire aanpak van de opstand en voor een ernstige dialoog met de inheemse bevolking van de Rode Corridor. Het leverde haar op Twitter wel banbliksems en verwijten als “verraad” op vanwege allerlei Indiase beroemdheden. (gie goris)

Voor een diepgaande analyse over de relatie tussen naxalieten, inheemse volkeren en mijnbouw: lees de reportage Gewapende opstand in de Rode Corridor (2008) op www.MO.be/india


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.