India overtuigd van nucleaire overwinning

India en de Verenigde Staten hebben na een jaar van onderhandelingen een bilaterale overeenkomst aangekondigd waarbij de VS nucleaire technologie voor civiele doeleinden aan India zal leveren, op voorwaarde dat het Zuid-Aziatische land inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap zal toelaten.
Critici vinden dat de Verenigde Staten het belang van het nucleaire non-proliferatieverdrag ondermijnt, omdat India, samen met Pakistan en Israël, weigert het verdrag te ondertekenen. Indiase parlementsleden vreesden dan weer dat de soevereiniteit van het land in het gedrang zou komen.
De Verenigde Staten zullen India helpen bij de bouw van een opslagplaats voor nucleaire brandstof en zullen het land begeleiden bij de zoektocht naar alternatieve nucleaire energiebronnen indien de toelevering vanuit de Verenigde Staten stilvalt. Daarmee lijken de Verenigde Staten de toevoer van nucleaire brandstof aan India te willen verzekeren: indien India nog nucleaire tests uitvoert, moeten de VS immers de brandstoftoevoer naar India stilleggen.
Indiase onderhandelaars pakken met deze belofte uit als een overwinning en een garantie op de Indiase soevereiniteit, terwijl de Amerikaanse onderhandelaars de toegeving een andere draai geven: indien de brandstoftoevoer wegens logistieke problemen stilvalt, zal de VS India helpen zoeken naar alternatieven.
De Indiase krant Hindu Times schreef in haar editoriaal dat het een “dappere” overeenkomst is: “India zal als enige land zijn kernwapenprogramma mogen behouden, terwijl het op gelijke voet staat met andere landen op vlak van nucleaire samenwerking.”

Kritiek


Maar er komt ook kritiek op het verdrag: “Ik snap niet hoe de Indiase overheid dit heeft kunnen slikken”, zegt Arjun Makhijani, de directeur van het Instituut voor Energie en Milieu. “In de praktijk is dit namelijk geen toegeving van de Verenigde Staten. India was al een staat die over nucleaire wapens beschikt. Dit is enkel een versterking van de nucleaire opslagcapaciteiten van India.”
De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Nicholas Burns, zei afgelopen vrijdag dat de regionale en globale invloed van India de VS heeft gemotiveerd om een nucleaire overeenkomst te sluiten met het land. “De overeenkomst zegt dat wie zich aan de regels houdt, niet gestraft zal worden. Dan word je uitgenodigd om deel te nemen aan het internationale toneel”, zei Burns.
“India zal nucleaire energie krijgen en onafhankelijker worden van de import”, besloot Burns. Hij verwijst daarmee wellicht naar de geplande bouw van een gaspijpleiding tussen Iran, India en Pakistan, die terroristen zou lokken en India dichter bij Iran zou brengen, zowel op politiek als economisch vlak.
De leden van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) moeten nog groen licht geven voor de overeenkomst. “Beide landen hebben van deze overeenkomst zo’n hoeksteen gemaakt van hun economische en politieke samenwerking en van hun veiligheidsrelaties waardoor het tot enorme schade kan leiden indien het niet doorgaat”, waarschuwt Makhijani.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.