India plant miljardeninvesteringen in zonne-energie

De Indiase regering legt de laatste hand aan een gedetailleerd plan om tegen 2020 zonnepanelen en andere fotovoltaïsche installaties met een totaal vermogen van 20.000 Megawatt in gebruik te nemen. Tegen 2050 moet dat cijfer oplopen tot 200.000 Megawatt. Dat zou van India de wereldleider voor die hernieuwbare energiebron maken. De komende dertig jaar wil India 12 tot 15 miljard euro investeren in zijn “solar mission”.
Het plan, waarvan voorlopige ontwerpen al eerder circuleerden, zal volgens de Indiase nieuwssite DNA bekend gemaakt worden op 14 november. India kan er dan mee uitpakken op de internationale klimaatconferentie van begin december in Kopenhagen.

De doelstellingen zijn ambitieus. Alle fotovaltaïsche instalaties wereldwijd hadden eind 2008 een gezamenlijk vermogen van ongeveer 15.000 Megawatt, en India behoort niet bepaald tot de koplopers. India rekent er ook op dat de massale investeringen in onderzoek en productie de kost van zonnestroom tegen 2030 vergelijkbaar zullen maken met de kost van elektriciteit uit conventionele centrales. De productie en installatie van zonnepanelen zou ook 100.000 arbeidsplaatsen scheppen.

Microleningen en megainvesteringenVolgens een ontwerpversie van het plan moeten tegen 2020 twintig miljoen gezinnen in India over verlichting beschikken die op zonnestroom werkt. Microleningen moeten hen helpen de aanschaf daarvan te financieren. Bestaande thermische centrales zullen minstens 5 procent van hun productie uit zonne-energie moeten halen. Op alle openbare gebouwen moeten zonnepanelen komen. Er komen belastingvoordelen en voordelige kredietvoorwaarden voor producenten van zonnepanelen en investeerders in zonneprojecten, terwijl bedrijven en gezinnen die meer zonnestroom produceren dan ze verbruiken, het overschot aan de elektriciteitsmaatschappijen zullen kunnen verkopen.

Om de forse investeringen mogelijk te maken, wil de Indiase regering een speciaal fonds opzetten. De overheid zorgt voor een startkapitaal van 750 miljoen euro, en het fonds zal verder worden aangevuld met belastingen op het gebruik van fossiele brandstoffen.

Critici oordelen dat de Indiase regering haar wensen voor werkelijkheid neemt. “In 11 jaar tijd stijgen van 5 Megawat tot 20.000 Megawatt klinkt als science fiction”, kreeg een auteur van het wetenschappelijk tijdschrift Nature te horen van Manu Sharma, een medewerker van het Centre for Social Markets, een niet-gouvernementele organisatie in New Delhi. Volgens Sharma, die campagne voert rond de klimaatconferentie in Kopenhagen, bedraagt het gezamenlijke vermogen van alle zonnepanelen die India momenteel per jaar produceert niet meer dan 80 Megawatt.


Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3094   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift