India probeert mislukking Doha op te vangen

India blijft niet bij de pakken zitten na de mislukking van de Doharonde over de verdere liberalisering van de wereldhandel. Vooral op het vlak van landbouw probeert het land handelsakkoorden af te sluiten met gelijkgestemde ontwikkelingslanden.
Binnen de G20, een groep van twintig overwegend grote ontwikkelingslanden, sloot India al een alliantie in verband met de handel in landbouwproducten. Met de G33, een nog ruimere groep van arme landen, bereikte India een akkoord over de handel in producten die behoren tot de basisbehoeften van de bevolking. Die regeling moet ervoor zorgen dat de toelevering van die goederen in elk geval gevrijwaard blijft. En met de NAMA-11, elf ontwikkelingslanden die onderhandelen over markttoegang voor niet-landbouwproducten, sloot India een overeenkomst over importtaksen op industriële goederen.

Dat liet de Indiase minister van Handel, Kamal Nath, woensdag weten in het parlement. “India zal ook in de toekomst een sleutelrol proberen spelen om de coalitie van ontwikkelingslanden te versterken”, zei Nath. “Dat doen we door de G20, de G33, de Afrikaanse groep, de ACP-landen (Landen uit Afrika, de Cariben en de Stille Oceaan die een bijzondere relatie hebben met de EU) en de MOL’s (Minst Ontwikkelde Landen) samen te brengen, en zo onze positie te versterken rond thema’s waar onze belangen gelijklopen.”

Nath hoopt dat de rest van de wereld zich eensgezind wil opstellen tegen de onwil van de VS om de Amerikaanse landbouwsubsidies te verminderen, vermoedt Biswajit Dhar, hoofd van het Indiase Instituut voor Buitenlandse handel in New Delhi. Samen met de weigering van de Europese Unie om de afschotting van haar landbouwmarkt op te geven, was die Amerikaanse stugheid in de ogen van de ontwikkelingslanden de belangrijkste reden voor de mislukking van de Doha-ronde.

India heeft overschot van gelijk om niet te veel in te zitten met de belangen van de Amerikaanse boeren, vindt Dhar. “Het gaat om twee procent van de Amerikaanse bevolking, of zes miljoen boeren, tegenover minstens de helft van de wereld, de drie miljard boeren in de ontwikkelingslanden. Alleen al in India hangt 60 procent van de bevolking af van de landbouw. Dat zijn 600 miljoen boeren.”

Analisten denken niet dat de Indiase houding in het dispuut over de landbouwsubsidies een negatief effect zal hebben op de handelsrelaties tussen India en de VS.

Niet alleen academici maar ook Indiase ondernemers steunen de houding van de Indiase regering. “Het is zeldzaam dat iedereen het met elkaar eens is in een democratie als India, maar wat de discussie over de landbouwsubsidies aangaat, lijkt het land helemaal achter de regering te staan”, zegt Vivek Bharati, nationaal beleidsadviseur van de Federatie van Indiase Kamers van Koophandel en Industrie. (JV/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.