"India slecht voorbereid op aanslagen"

Meer dan 24 uur nadat een groep gewapende mannen een aantal gecoördineerde aanslagen in gang zette in Mumbai, de belangrijkste havenstad van India, is het pijnlijk duidelijk geworden dat het land bijzonder slecht is voorbereid op dit type aanslagen.
Terwijl Indiase commandotroepen vandaag het Oberoi-Trident hotel en een joods centrum in Mumbai bestormden, twee plaatsen waar nog gijzelaars werden vastgehouden,  toonden Indiase experts zich unaniem in de kritiek op de federale regering. Die zou niet goed gereageerd hebben op de aanvallen. Pas nadat veertien politiemannen, inclusief drie hoge antiterrorisme officieren, waren neergeschoten door de terroristen, drong de omvang van de aanslagen door bij de autoriteiten. Het leger werd ingezet en gespecialiseerde commando’s werden ingevlogen vanaf een basis in Manesar, vlakbij de hoofdstad.

“Het gaat om een systematisch falen”, zegt Vikram Sood, voormalig hoofd van de Indiase inlichtingendienst RAW (Research and Analysis Wing). “De precisie waarmee de operaties zijn uitgevoerd, suggereert dat alles nauwgezet gepland was. De locaties zijn onderzocht en dat kan alleen met hulp ter plaatse.”

Sood zegt dat de regering het terrorismeprobleem kennelijk niet goed overziet. “De ene dag horen we de minister van Binnenlandse Zaken zeggen dat het islamitisch terrorisme het grootste probleem is, de volgende  dag horen we de premier zeggen dat het Maoïstisch terrorisme de grootste bedreiging vormt voor het land.”

‘India is zeeblind’



India heeft in de afgelopen maanden met verschillende terroristische aanslagen te maken gehad. Bij die aanslagen kwamen honderden mensen om.  Op 13 september kwamen twintig mensen om bij een bomaanslagen op drukke marktplaatsen in New Delhi. Honderd mensen raakten gewond. Bij een aanslag in Ahmedabad in Gujarat vielen op 26 juli veertig doden en meer dan honderd gewonden. In Jaipur in de staat Rajastan ontploften op 13 mei tien bommen. Daarbij vielen zestig doden. Honderdvijftig mensen raakten gewond. In oktober vielen nog eens zestig doden bij bomaanslagen in de noordoostelijke staat Assam.

Desondanks deden de autoriteiten in de staat Maharashtra, waar Mumbai de hoofdstad van is, weinig om de inlichtingendiensten en het antiterrorismebeleid te versterken, zeggen experts. De politie patrouilleert bijvoorbeeld niet op de wateren rondom Mumbai. Dat hiaat in de beveiliging is uitgebuit door de terroristen, die zeer waarschijnlijk via de kustwateren de stad binnenkwamen. Op het strand heeft de politie vier rubberboten aangetroffen.

De terroristen, naar schatting zo’n twee dozijn, vertrokken nadat ze aan land kwamen met explosieven en wapens naar verschillende, op voorhand vastgestelde locaties. Ze leken bekend met de beveiligingssystemen van hun doelwitten.

“Dat de kustregio’s van India kwetsbaar zijn, weten we al heel lang’, zegt Alok Bansal, een marineofficier die nu onderzoeker is aan het prestigieuze Institute of Defence Studies and Analysis (IDSA). “De veiligheid voor de kust is traditioneel een zwak punt in India. Dat probleem kreeg weinig aandacht omdat de Indiase autoriteiten ‘zeeblind’ zijn.”

Volgens de politie gebruikten de terroristen geparkeerde auto’s om bij de verschillende locaties te komen. Een van de groepen liep naar een bekend café vlakbij zee, Leopold’s, waar veel westerse toeristen komen. Hier werd op het publiek geschoten en vervolgens vertrokken de terroristen naar het 105-jaar oude Taj Mahal Hotel. Een andere groep viel het even beroemde Oberoi Trident Hotel aan.

Een derde groep vorderde een politiebusje en reed daarmee naar de stationshal Chhatrapati Shivaji Terminus, waar treinpassagiers en voorbijgangers werden beschoten en granaten werden gegooid.

Nog een andere groep koos het Cama Ziekenhuis als doelwit. In totaal kozen de terroristen tien openbare plaatsen als doelwit, inclusief Wadi Bundar en Vile Parle, waar twee taxi’s werden opgeblazen. De politie slaagde erin twee terroristen tegen te houden die woensdag om tien voor elf ’s avonds uur aankwamen bij Girgaum. De bewapende mannen werden allebei doodgeschoten en de politie ontdekte twee boten met explosieven.

De precisie waarmee de operaties zijn uitgevoerd, suggereert dat alles nauwgezet gepland was.
Aanscherping wetgeving



Terwijl op de meeste plaatsen de acties binnen een paar uur voorbij waren, hielden de terroristen donderdag in twee hotels nog gijzelaars vast, vooral buitenlanders en welgestelde Indiërs. Vanochtend bestormde het leger het Trident Oberoi Hotel en een joods centrum waar nog gijzelaars vast zouden zitten. Bij het Taj Mahal Hotel zouden nog acties gaande zijn. Ooggetuigen bij Taj Mahal meldden dat de terroristen specifiek op zoek waren naar hotelgasten met Britse en Amerikaanse paspoorten.

Volgens de Indiase minister van Wetenschap, Kapil Sibal, hadden de terroristen voorafgaand aan de aanslagen “controlekamers” opgezet in twee hotels. Ze waren gewapend met automatische MP-6-geweren, handgranaten en explosieven.

Tijdens een persconferentie in New Delhi, deed oppositieleider Lal Krishna Advani opnieuw een oproep om de Terrorismepreventiewet (POTA), die eerder was getorpedeerd door de regering-Singh, te herstellen. Volgens de oppositieleider hebben de nationale en plaatselijke regering (in Maharashtra) “heel wat uit te leggen aan het land, maar het is nu niet het moment daarom te vragen.”

In een later op tv uitgezonden toespraak beloofde premier Manmohan Singh een reorganisatie van de politie, aanscherping van de antiterrorismewetgeving en de oprichting van een federaal antiterrorismebureau.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.