INDIA SPECIAL. Succesverhaal op wankele gronden

MO* stuurde zijn halve redactie naar India voor een uitgebreide special. De hamvraag die de Alma De Walsche, Gie Goris en John Vandaele moesten beantwoorden: wat hebben de Indiërs zelf aan de opvallende groei van hun land?
  • Gie Goris Wat hebben de Indi Gie Goris
De Indiase economie is de voorbije jaren met gemiddeld acht procent gegroeid. Dat levert het land een welvarende middenklasse op die groter is dan de hele bevolking van de Verenigde Staten. Samen met andere opkomende landen als China en Brazilië presenteert India zich ook als een ambitieuze speler op het geopolitieke schaakbord van de toekomst. En intussen veroveren Bollywoodfilms, Indiase softwareontwerpers en vegetarische recepten de mondiale culturele markten.
Zeventig procent van de 1,2 miljard Indiërs wonen op het platteland. De situatie van honger en ondervoeding is er vandaag erger dan ten tijde van de onafhankelijkheid, en dat komt niet alleen door de wereldwijde voedselcrisis. In de ontwikkelingsindex van de Verenigde Naties staat India op een beschamende 128ste plaats. De groeigigant moet ontwikkelingslanden als El Salvador, de Filipijnen en Gabon laten voorgaan op het vlak dat er echt toe doet voor zijn burgers: de menselijke ontwikkeling.
De botsing tussen het schitterende India en het onderontwikkelde India resulteerde tijdens de verkiezingen van 2004 in een onverwachte afstraffing van de coalitie rond de hindoenationalistische partij BJP. Over ten laatste een jaar moeten nieuwe nationale verkiezingen plaatsvinden in India. Is de progressieve alliantie rond de Congresspartij van premier Manmohan Singh en voorzitster Sonia Gandhi erin geslaagd het sociaal-economische tij te keren? En hoe ervaren de Indiase burgers het beleid, de realiteit en hun toekomstkansen?
Lees de artikels
Een mens leeft niet van ict alleen (landbouw)
De lange weg naar een sociale democratie (werk en inkomen)
Gewapende opstand in de Rode Corridor (inheemsen en grondstoffen)
Drie portretten
India identikit
Indiaas woordenboek

MO* bedankt de mensen die in India voor onmisbare contacten hebben gezorgd: Bob Albertijn (missieprocuur Jezuïeten), Carine De Wilde (Broederlijk Delen), Yamina De Laet (ABVV),  Johan D’hulster (De Akelei), professor Jean Drèze (Universiteit Allahabad), Prakash Louis, Jean-Joel Schittecatte (Belgische consul in Mumbai), Stijn Sintubin (Wereldsolidariteit), Jessie Van Cauwenberghe (ACV), Bert Suykens en Nel Vandekerckhove (Conflict Research Group, UGent) en Chris Verschooten (KUBrussel).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.