India steekt China naar de kroon met ruimtevaartambities

Met eerste onbemande missie naar de maan, liet India deze week zien mee te tellen als opkomende, Aziatische ruimtevaartnatie. Het land treedt met de lancering van de satelliet Chandrayaan 1 in de voetsporen van Japan en China, die al eerder satellieten lanceerden.
Azië treedt op zijn beurt in de voetsporen van de westerse landen. Analisten vergelijken de rivaliteit tussen China en India op het gebied van ruimtevaart met die tussen de Verenigde Staten en de voormalige Sovjet-Unie vier decennia geleden.
De Chandrayaan, Sanskriet voor maanvoertuig, werd woensdag gelanceerd vanaf de ruimtebasis op een klein eiland in de Golf van Bengalen. De satelliet moet de maan zo volledig mogelijk in kaart brengen, zegt projectdirecteur Mylswami Annadurai. Eerder maanmissies door andere landen verschaften onvolledige informatie.
Het ruimtevaartuig heeft elf instrumenten aan boord, vijf Indiase en zes uit de Verenigde Staten en Europa, die gedurende twee jaar worden ingezet. De missie helpt Indiase wetenschappers niet alleen om de samenstelling van het maandlandschap te bestuderen, maar ook om na te gaan op welke plaats het beste een maanbasis kan worden opgezet.
“Dit is een unieke missie, waarbij het volledige oppervlak van de maan in kaart wordt gebracht”, zegt Gopalan Madhavan Nair van de Indiase Organisatie voor Ruimteonderzoek (ISRO). De Chandryaan is, vergeleken met andere missies, goedkoop. Chandrayaan kost ISRO ruim 62 miljoen euro. De Japanse Selene-missie kostte 385 miljoen euro, de Chinese Change One-missie146 miljoen euro. De lancering van de maansonde SMART-1 van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) kostte bijna 110 miljoen euro.
Samenwerking
De Indiase missie symboliseert een trend naar meer samenwerking tussen westerse landen en India op het gebied van ruimtevaart. Dit in tegenstelling tot eerdere pogingen om het land sancties op te leggen voor het gebruik van technologie die ook voor militaire doeleinden gebruikt kan worden. Zowel nucleaire als ruimtevaarttechnologie kennen militaire toepassingen.
Chandrayaan heeft twee Amerikaanse instrumenten aan boord om de mineralen op het maanoppervlak te analyseren. De VS speelden eerder een leidende rol in de technologische embargo’s tegen ISRO. Veel van die beperkingen worden vermoedelijk binnenkort opgeheven, omdat eerder deze maand een nucleaire samenwerkingsovereenkomst tussen India en de VS werd goedgekeurd door de Amerikaanse Senaat.
Het ruimtevoertuig heeft ook verbeterde versie aan boord van twee spectrometers die al eerder werden gebruikt door de SMART-1, een van Duitse en een van Britse makelij. De Chandrayaan gebruikt daarnaast een in Bulgarije ontwikkeld instrument om radioactiviteit te meten op het maanoppervlak.
Ontwikkeling
De ISRO-wetenschappers verwerpen de veelgehoorde kritiek dat India het geld voor ruimtevaart beter kan besteden aan armoedebestrijding. Gopalan Madhavan Nair voert drie argumenten aan. Ten eerste heeft ISRO volgens hem een bescheiden jaarlijks budget van 780 miljoen euro. Vergeleken met de ruim 15 miljard van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, is dat weinig. Ten tweede draagt het Indiase ruimteonderzoek bij aan ontwikkeling, doordat onderzoek op het gebied van telecommunicatie, weersvoorspelling, gewassen en onderwijs wordt gecombineerd. En ten derde, zegt Nair, gebruikt ISRO 80 procent van het beschikbare budget voor missie die gerelateerd zijn aan ontwikkeling. Slechts 15 procent van het budget gaat naar geavanceerde missies zoals Chandrayaan.
ISRO heeft nog drie extra missies naar de maan op de agenda staan, en een naar Mars. De ruimtevaartorganisatie hoopt in 2010 of 2011 een tweede satelliet te lanceren die aanvullend onderzoek moet doen op het maanoppervlak. In 2015 hoopt India de eerste bemande vlucht naar de maan te sturen en in 2020 zouden de eerste astronauten voet op de maan moeten zetten. Een missie naar Mars is nog ver weg, zegt Nair, maar aan het concept daarvoor wordt gewerkt.
De hernieuwde belangstelling voor de maan heeft ook veel te maken met eventuele mogelijkheden voor commerciële exploitatie van natuurlijke bronnen, vooral helium-3. Helium-3 wordt gezien als een van de schoonste energiebronnen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.