India supportert voor Brazilië en Zuid-Afrika

Een Zuid-Afrikaanse coach heeft India voor het eerst in 28 jaar aan de wereldbeker cricket geholpen. Op voetbalvlak staan de Indiërs als één man achter Brazilië. Niet enkel handel maar ook sport bindt de drie groeilanden.

  • Reporters Eerste minister Singh van India, Mexicaans president Calderon, ex-president Lula van Brazilië en president Zuma van Zuid-Afrika tonen shirts van de Braziliaanse nationale voetbalploeg op een bijeenkomst van de G5 in juli 2009. Reporters

Gary Kirsten is inmiddels terug in Zuid-Afrika, maar het afscheid van zijn spelers viel de coach zwaar. “Wat Kirsten het Indiase cricket heeft bijgebracht is ongezien”, verklaart Kiran More, een voormalige Indiase cricketspeler. “Hij begreep de cultuur van het land. Dat hoeft niet te verbazen, want in Zuid-Afrika leven ook veel Indiërs.”

“Gary Kirsten geniet voortaan alle respect van de Indiase bevolking. De manier waarop hij omging met de meer ervaren spelers is lovenswaardig”, meent More. Dankzij Kirsten wordt Zuid-Afrika voortaan op handen gedragen in de cricketwereld.

Rio de Janeiro

In voetbal kijkt India enorm op naar Brazilië. In de nationale competitie slaat de voetbalgekte wel eens om in geweld, wanneer fans van de rivaliserende clubs Oost-Bengalen en Mohun Bagan met elkaar op de vuist gaan. Maar Brazilië verenigt de Indiërs wanneer het over internationale wedstrijden en het WK gaat.

Wie tijdens het WK door de straat van Kolkata loopt, waant zich in Rio de Janeiro. De hoofdstad van de deelstaat West-Bengalen kleurt geel-groen en overal hangen de afbeeldingen van Braziliaanse voetbalsterren. De voetbalfans voelen zich op dat moment Braziliaan. Op dagen dat de Brazilianen spelen, schilderen jongeren hun gezicht in de kleuren van het Braziliaanse elftal en laten ze zich leiden door de samba.

Pele op bezoek

Elke inwoner van Kolkata herinnert zich het bezoek van voetballegende Pele in 1977. Vijf jaar geleden werd de Braziliaan Carlos Roberto Pereira Da Silva aangesteld als hoofdtrainer van Oost-Bengalen, de prestigieuze club van Kolkata. Ook een andere bekende Indiase voetbalclub, de Chirag United Sports Club, haalde met Djair Miranda Garcia een Braziliaanse trainer in huis.

India wil een stap verder gaan en heeft officieel aan Brazilië gevraagd om trainers te sturen. De Indiase minster van Buitenlandse Zaken, S. M. Krishna, deed het verzoek in maart, toen zijn Braziliaanse ambtgenoot Antonio Patriota op bezoek was in New Delhi.

“Enkel een Braziliaan kan het Indiase voetbal naar een hoger niveau tillen. In voetbal zijn we allebei sterk gericht op vaardigheid. Ook op andere vlakken hebben we veel zaken gemeenschappelijk. Onze voedingsgewoonten bijvoorbeeld: net als Brazilianen zijn Bengalen verzot op vis en rijst “, aldus ex-speler en voetbalcommentator Prasun Banerjee. “We houden oprecht  van Brazilië.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3287   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift