India wil buitenlandse financiering ngo's beperken

Het Indiase parlement debatteert over een wetsvoorstel dat de buitenlandse financiering van niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) beperkt. De Indiase ngo-wereld steigert.
Het wetsvoorstel van de centrumlinkse regeringscoalitie verbiedt buitenlandse financiering aan organisaties “met een politiek karakter die geen politieke partij zijn”. Als de wet er komt, zal de nationale overheid alleen organisaties toestemming geven om buitenlandse giften te ontvangen als ze “betekenisvol werk ten voordele van de mensen” verrichten of zullen verrichten. Ngo’s moeten die toestemming elke vijf jaar hernieuwen.
Het wetsvoorstel legt ook op dat maximaal de helft van het buitenlandse geld mag gaan naar administratieve kosten, en verbiedt organisaties of personen uit de media om buitenlandse steun te krijgen.
Volgens de indieners is het wetsvoorstel bedoeld om te vermijden dat buitenlands geld stroomt naar terroristen en “antinationale” organisaties. Maar de Indiase ngo’s zeggen dat het de werking van honderden vrijwilligersorganisaties kan verlammen. Veel van die organisaties doen aan armoedebestrijding en zetten zich in voor de minstbedeelden. Ze noemen het wetsvoorstel “draconisch” en “gevaarlijk”.
“Wie gaat beslissen wat een politiek karakter is en welke activiteit betekenisvol is?”, vraagt Rajesh Tandon, hoofd van de ngo Participatory Research in Asia. Maatschappelijke organisaties proberen volgens hem inderdaad de ontwikkelingspolitiek en -economie te beïnvloeden, “maar zolang ze daarmee de wet niet schenden mogen bureaucraten die activiteit niet inperken.”
“Het wetsvoorstel gaat verder dan het traceren van het gebruik van buitenlands geld. Het bemoeit zich met beheer van ngo’s op manieren die ik onwettig vindt”, zegt Maja Daruwala, hoofd van het Commonwealth Human Rights Initiative. Ze benadrukt dat de vrijwilligerssector in India groeit en diversiteit en oppositie aanmoedigt, die deel uitmaken van het Indiase democratische weefsel.
De tegenstanders verzetten zich tegen de verregaande bureaucratie die de nieuwe wet zou meebrengen, de overlap met bestaande wetten en de overdreven macht voor de autoriteiten om een organisatie zijn registratie af te nemen en haar eigendommen te doorzoeken en in beslag te nemen. Volgens hen volstaan de bestaande wetten om te zorgen dat buitenlandse giften via de legale bankkanalen binnenstromen en niet misbruikt worden of de illegaliteit ingaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.