India wil Ganges uitmesten

Karkassen van dieren en lijken belanden nog altijd in de Ganges, de grootste rivier van India. De minister van Watervoorraden, Saifuddin Soz, wil de rivier nieuw leven inblazen.
“De Ganges is er slecht aan toe”, zegt Soz in The Times of India. “Ik ben verre van tevreden met de programma’s die de rivier moesten doen heropleven. De Ganges is niet veilig en dreigt te sterven”, zei Soz op Wereldwaterdag.

Het water van de Ganges staat voor de Indiase hindoes voor leven. Overleden familieleden worden gecremeerd, waarna de as in de Ganges wordt gestrooid. Armen hebben niet genoeg geld om voldoende hout te kopen, waardoor vaak half verbrande lichamen in de rivier worden gegooid. Maar de ergste vervuiling is te wijten aan de industrie en rioolwater dat onbehandeld in de rivier stroomt.

Soz wil nagaan hoe het geld dat India nu uitgeeft aan waterzuivering en het tegengaan van vervuiling precies besteed wordt. India heeft een duur ‘Ganga Action Plan’; lopen, maar dat heeft de vervuiling niet kunnen afremmen. Corruptie speelde een grote rol bij die mislukking.

De Ganges is een van de meest bedreigde rivieren ter wereld, zo bleek deze week uit een rapport van het Wereldnatuurfonds (WWF). IPS (BV/PD)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift