India wordt lid van Internationaal Agentschap Hernieuwbare Energie

India is het 77e lid geworden van “Irena”, het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie. Het land is de eerste “opkomende economie” en meteen ook de grootste energieconsument binnen de organisatie.
India is wereldwijd de op vier na grootste energieconsument. Milieuverenigingen zien de toetreding als een belangrijke stap voor India en voor het energieagentschap. India wil vooral de kosten van zonne-energie terugdringen en wil daarnaast ook technologieën ontwikkelen om energie te halen uit dierlijk afval.
Maar ook Irena mag tevreden zijn met de toetreding van de eerste grote opkomende economie en meteen ook van het land met het op een na grootste aantal inwoners ter wereld. Irena heeft al 76 leden, waaronder veel Europese landen, maar andere grote economieën als de VS, Rusland, Japan of China zijn nog geen lid.

Twijfel in de VS


Verschillende volksvertegenwoordigers in de VS hebben hun regering al opgeroepen om toe te treden tot Irena. Volksvertegenwoordiger Ed Markey is daar hevig voorstander van, omdat de Verenigde Staten dan zouden kunnen meedingen naar de hoofdzetel van de organisatie of naar de post van directeur-generaal. De regering-Bush was echter niet bijster geïnteresseerd, en de vraag is of er onder Obama veel zal veranderen. De nieuwe Amerikaanse regering staat wel positiever tegenover de ontwikkeling van duurzame energie, maar is volledig in beslag genomen door andere thema’s, zoals de financiële crisis en de hervorming van het binnenlandse energiebeleid.
Tegenstanders van Irena binnen de VS voeren bovendien aan dat er geen nood is aan een bijkomende organisatie omdat de Verenigde Naties en het Internationale Energieagentschap zich al bezig houden met de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.