India wordt lid van Internationaal Agentschap Hernieuwbare Energie

India is het 77e lid geworden van “Irena”, het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie. Het land is de eerste “opkomende economie” en meteen ook de grootste energieconsument binnen de organisatie.
India is wereldwijd de op vier na grootste energieconsument. Milieuverenigingen zien de toetreding als een belangrijke stap voor India en voor het energieagentschap. India wil vooral de kosten van zonne-energie terugdringen en wil daarnaast ook technologieën ontwikkelen om energie te halen uit dierlijk afval.
Maar ook Irena mag tevreden zijn met de toetreding van de eerste grote opkomende economie en meteen ook van het land met het op een na grootste aantal inwoners ter wereld. Irena heeft al 76 leden, waaronder veel Europese landen, maar andere grote economieën als de VS, Rusland, Japan of China zijn nog geen lid.

Twijfel in de VS


Verschillende volksvertegenwoordigers in de VS hebben hun regering al opgeroepen om toe te treden tot Irena. Volksvertegenwoordiger Ed Markey is daar hevig voorstander van, omdat de Verenigde Staten dan zouden kunnen meedingen naar de hoofdzetel van de organisatie of naar de post van directeur-generaal. De regering-Bush was echter niet bijster geïnteresseerd, en de vraag is of er onder Obama veel zal veranderen. De nieuwe Amerikaanse regering staat wel positiever tegenover de ontwikkeling van duurzame energie, maar is volledig in beslag genomen door andere thema’s, zoals de financiële crisis en de hervorming van het binnenlandse energiebeleid.
Tegenstanders van Irena binnen de VS voeren bovendien aan dat er geen nood is aan een bijkomende organisatie omdat de Verenigde Naties en het Internationale Energieagentschap zich al bezig houden met de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift