India zoekt Chinese steun bij aanpak Pakistan

Nu Pakistan zich ingraaft tegen de Indische eisen om de terreurverdachten voor de aanslagen in Mumbai uit te leveren, gaat India eerder in China, Iran en Saoedi-Arabië op zoek naar steun dan in de Verenigde Staten.
Ondanks aanhoudende eisen van hoge ambtenaren binnen de regering-Bush heeft de Pakistaanse regering tot nog toe erg weinig actie ondernomen tegen de terroristische organisaties achter de aanslagen in Mumbai. Pakistan ontkent nu ook de eerdere rapporten dat het een aantal sleutelfiguren in hechtenis heeft, en Washington kan niet veel meer doen dan de twee kernmachten aansporen om geen oorlogszuchtige taal te gebruiken.

India’s minister van Buitenlandse Zaken Pranab Mukerjee beschuldigt Pakistan er intussen van dat het terugkomt op een eerdere belofte om iets te doen aan het grensoverschrijdende terrorisme. “Pakistan heeft die belofte tot tweemaal toe gedaan, eens door Musharraf en nu ddoor de huidige president Zardari. Maar waar blijft de actie?” vroeg Mukherjee. “We hebben de bewijzen en hebben de namen al tien keer doorgegeven aan Pakistan. Het land heeft eerder toegegeven dat de daders uit Pakistan kwamen, maar nu spreken ze dat tegen.”

Washington aan handen gebondenWat Mukherjee er niet openlijk bij vertelde is dat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië er niet in geslaagd zijn om Pakistan actie te doen ondernemen tegen de terroristische groepen achter de aanslag. “Met zes Amerikaanse slachtoffers verwachtten we dat Washington druk zou uitoefenen op de Pakistaanse regering”, zegt Uday Bhaskar, strategisch analist en voormalig directeur van het Institute of Defence Studies and Analysis. “Het feit dat Washington terughoudend is, bewijst dat de Amerikaanse regering prioriteit geeft aan de bevoorrading van hun troepen in Afghanistan.”

Ook Luitenant op rust Shantanu Choudhry, vicevoorzitter van de onafhankelijke denktank SAPRA India Foundation, denkt dat Washinton afhankelijk is van de strategische ligging van Pakistan. “Het is één zaak om veel kabaal te maken over harde maatregelen tegen het Pakistaanse militaire establishment, maar uiteindelijk is het onmogelijk om zonder dat establishment de oorlog in Afghanistan gaande te houden.”

Hulp uit de regioIndia zoekt dan maar steun in onverwachte hoek: bij China, Iran en Saoedi-Arabië. China ging als eerste op die uitnodiging in. Zondag ontmoette de Chinese onderminister voor Buitenlandse Zaken He Yafei de Pakistaanse minister voor Buitenlanse Zaken Shah Mehmood Qureshi.

Volgens waarnemers is China erg blij met de rol als bemiddelaar in Azië. Die rol is symbolisch erg belangrijk omdat China al lang een leidende rol probeert de spelen in de regio, maar daarbij altijd op India botste.

Ook Iran, dat niet erg gelukkig is met de toenadering tussen India en de VS, wil graag een handje helpen om het terrorisme in de regio te bestrijden. De Iraanse minister voor Buitenlandse Zaken zei dat Iran de Pakistaanse leiders zou aansporen om actie te ondernemen. Volgens de Pakistaanse krant “The Dawn” zei de Iraanse ambassadeur in Pakistan Mashallah Shakeri dat “onze diplomatie erg effectief geworden is om de spanningen te verminderen. We zullen alles in het werk stellen om de relaties tussen de landen te verbeteren.”

Tot slot heeft India ook de steun van Saoedi-Arabië verzekerd. “Terrorisme is een kanker”, zei Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Al-Faisal bij zijn bezoek aan Pakistan. “We moeten het wegsnijden en helemaal vernietigen opdat tragedies zoals in Mumbai niet opnieuw kunnen gebeuren.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift