Indiaas paspoort geen handicap voor VN-topfunctie, vindt Tharoor

Ik zou een Indiase secretaris-generaal zijn, maar niet India’s secretaris-generaal. Dat zegt Shashi Tharoor, een van de kanshebbers voor de opvolging van Kofi Annan als baas van de Verenigde Naties. Hij vindt het vreemd dat critici er zo op hameren dat hij uit een land komt dat aast op een permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad.
Tharoor is de Indiase regering dankbaar dat die zijn kandidatuur naar voren heeft geschoven. Maar “het lijkt me dat een van mijn sterktes net is dat ik nooit de belangen van een land heb behartigd”, zei Tharoor tijdens een interview met IPS middenin zijn lezingentour in Singapore vorige week.

“Ik heb nog geen dag van mijn leven voor de Indiase regering gewerkt. Ik ben een internationale ambtenaar en mijn geloofsbrieven stammen uit mijn jarenlange staat van dienst bij de VN. Ik heb vluchtelingen bijgestaan, humanitair werk verricht, vredeshandhaving en het beheer van het VN-secretariaat”, zei hij tijdens een bezoek aan Singapore, dat deels was bedoeld om steun te zoeken voor zijn kandidatuur.

“Nu leidt ik een vrij groot departement (communicatie en publieksinformatie, IPS). Bij mijn aanstelling kreeg ik de opdracht het te hervormen, en dat heb ik de afgelopen jaren met succes gedaan. Dat zijn mijn geloofsbrieven, niet mijn paspoort.”

Tot in de toppen van zijn tenen

Tharoors bezoek aan Singapore was niet georganiseerd door de Indiase overheid, maar door het Aziatische Centrum voor Media-informatie en Communicatie. Dat is een toonaangevende media-onderzoeksinstelling in Singapore. Zijn openbare lezingen werden gesponsord door, het Instituut voor Zuidoost Aziatische Studies (ISEAS) van de nationale universiteit in Singapore en door het Instituut voor Beleidsstudies, een plaatselijke denktank.

Alvast “editor-at-large” Clement Mesenas van de Singaporese krant Today is overtuigd van Tharoors kwaliteiten. “Evenwichtig, welbespraakt, en met een duidelijke visie, VN-vice-secretaris-generaal Shashi Tharoor lijkt tot in de toppen van zijn tenen de man die het kan overnemen van Kofi Annan”, schreef hij.

Geen campagneteam

Tharoor behaalde op zijn 22ste een doctoraat aan de Fletcher School of Law and Diplomacy aan de Tufts University in de Verenigde Staten. Vrijwel onmiddellijk daarna ging hij aan de slag bij de VN en klom daar op, tot Annan hem in 2002 benoemde tot vice-secretaris-generaal voor communicatie en publieksinformatie.

Tharoor zegt dat de Indiase premier Manmohan Singh zijn kandidatuur persoonlijk heeft aanbevolen aan wereldleiders, maar dat hij geen campagnemanager of campagnepersoneel heeft. Hij doet ook niet aan fondsenwerving.

De Indiër zegt verder dat hij aangemoedigd is door de resultaten van de teststemming in de Veiligheidsraad, vorige week. Tharoor kwam daarin als tweede uit de bus, met weinig verschil met de winnaar, de Zuid-Koreaanse buitenlandminister Ban Ki-moon. Tharoor deed het beduidend beter dan de Thaise vicepremier Surakiart Sathirathai en de Srilaakaanse voormalige VN-chef Ontwapening Jayantha Dhanapala.

“Azië is succesverhaal”

De kans bestaat dat er nog andere kandidaten opduiken voor Annans ambtstermijn eind 2006 afloopt. Onder de namen die momenteel de ronde doen, bevinden zich de voormalige Singaporese premier Goh Chok Tong, het Turkse hoofd van het VN-Ontwikkelingsprogramma Kemal Dervis en de Jordaanse prins Zeid al-Hussein.

Traditioneel roteert de baan van secretaris-generaal van de VN tussen de regio’s, en deze keer is Azië aan de beurt. De Amerikaanse president Bush heeft de Aziatische eis al bevestigd, maar de ultieme selectie heeft altijd afgehangen van last-minute pingelen tussen de vijf lidstaten met vetorecht - de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China.

Tharoor zelf stelt dat “geen enkel continent meer heeft gedaan om tientallen miljoenen mensen uit de armoede te trekken. Daarom zal het een mooi symbool voor de wereld van vandaag zijn dat de secretaris-generaal dit veranderingsrijke continent vertegenwoordigt met al de jeugdigheid, energie, drive en wil om te veranderen waar Azië voor staat”.

Vlot

Met de negatieve berichtgeving over de VN de afgelopen jaren, gelooft Tharoor dat wie ook de nieuwe baas wordt, het iemand moet zijn die even vlot is voor microfoon en camera als achter de gesloten deuren bij onderhandelingen. “We zullen niet elke mediastrijd winnen, zeker niet. We zullen niet altijd gelijk krijgen en we zullen niet altijd gelijk hebben. Maar op zijn minst moeten we in staat uit te leggen wie we zijn en wat we proberen doen in woorden die de wereld begrijpt. Dat is iets waarvoor ik denk dat ik de capaciteiten in huis heb.” (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.