Indiaas Sociaal Forum lokt 50.000 deelnemers

Twee jaar na het internationale WSF in India, verzamelden zich in de hoofdstad Delhi 50.000 mensen voor een nationale opvolger. Opvallend was de grote aandacht voor klimaatverandering en de handel in emissierechten, waarin India de ongeëvenaarde leider uit de ontwikkelingslanden is geworden.
Indiase bedrijven proberen miljarden dollars te verdienen met projecten onder het zogenaamde Clean Development Mechanism van het Kyotoprotocol om de globale uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Ze verkopen emissierechten aan grote bedrijven uit het Westen, die zo hun eigen verantwoordelijkheid afkopen.

Maar volgens de bezoekers van het Indiaas Sociaal Forum van 9 tot 13 november in de Indiase hoofdstad New Delhi zal dit hele systeem van handel in emissierechten de klimaatcrisis ernstig verergeren. “Het is een frauduleus systeem”, zegt Larry Lohmann, auteur van een boek over het onderwerp die op het forum met veel activisten sprak.

Andere belangrijke thema’s waren de landonteigeningen in India voor de oprichting van Speciale Economische Zones voor exportproductie en om steden aantrekkelijker te maken voor buitenlandse investeerders, zegt Prafulla Samantara, een activist uit de oostelijke deelstaat Orissa die werkt voor de Lok Shakti Abhiyan (Macht van het volk-campagne). Hij noemt ook de toename van de werkloosheid ondanks “het 8 procent mirakel” (de Indiase economische groei), gevolgd door militarisering en atoombewapening in Zuid-Azië, eerlijke handel, voedselzekerheid en het verzet tegen privatisering van water en elektriciteit.

Typisch Indiase thema’s waren nog de strijd tegen het kastenstelsel en voor de rechten van dalits (de zogenaamde onaanraakbaren) en de inheemse volkeren.

Aan het Indiase forum namen opvallend veel linkse politici deel, iets waarover sommigen erg enthousiast zijn, maar een doorn in het oog van mensen die het Sociaal Forum liever apolitiek zien. Er waren ook de klassieke vragen over het nut van een sociaal forum als een open plek voor overleg.

“Maar ondanks alle beperkingen is het forum met zijn feestelijke sfeer en onevenaarbare variatie een verrijkende ervaring voor de meeste activisten”, zegt Dunu Roy, directeur van het Hazards Centre, een ngo in Delhi die ijvert voor basisvoorzieningen voor de armen. Wat betreft deelnemersaantal was het forum alvast een succes, net als het Wereldforum twee jaar geleden in Mumbai en het Aziatisch Sociaal Forum in het Indiase Hyderabad in 2003. Mumbai trok 130.000 deelnemers, het Aziatische forum 30.000 - drie keer meer dan verwacht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.