Indiaas supercompostvat genomineerd voor groene oscar

De Indiase ingenieur Saji Das is een van de tien finalisten voor de Britse Ashden Awards, de “groene Oscars” voor duurzame energie. Hij ontwikkelde een soort supercompostvat dat alle soorten organisch afval aankan en tegelijk stroom, biogas en meststof oplevert.
De zuidelijke Indiase deelstaat Kerala hoeft qua onderwijs en gezondheidszorg niet onderdoen voor rijke industrielanden, maar wat afvalverwerking betreft bevindt het zich nog in de steentijd. Ongeveer de helft van de 2500 ton afval die elke dag in Kerala wordt geproduceerd, wordt opgehaald. De rest, bergen organisch afval uit keukens,toiletten of slachthuizen ligt te rotten op straat. Dat zorgt voor stank, ongedierte en watervervuiling.
Misschien komt er ooit een dag waarop de inwoners van Kerala niet langer met een wijde boog om de afvalhopen heenlopen, maar ze met schop en kruiwagen te lijf gaan om de troep in een door Saji Das ontwikkeld compostvat voor biogas te gooien. De door Saji’s ngo Biotech ontwikkelde “digester”, een soort gesloten compostvat dat organisch afval afbreekt bestaat namelijk in verschillende maten: van een kuip van één kubieke meter voor de individuele achtertuin tot een monster van 25 vierkante meter voor een school of marktplaats.
Het paradepaartje van Biotech staat in de stad Kadakkal en kan tot één ton organisch afval per dag aan. In Kadakkal wordt het afval eerst gesorteerd in recycleerbaar glas en plastic, droog organisch afval en vochtig organisch afval. Het vochtige organisch afval, uit toiletten, slachthuizen en keukens gaat in een groot vat waar. Met behulp van de juiste bacteriecultuur ontstaat vervolgens biogas. Dat gas wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken en een kleine verbrandingsoven voor droog organisch afval draaiende te houden. Een traditioneel compostvat met wormen zorgt ervoor dat wat overblijft kan worden gebruikt als meststof.
De hele installatie kost 1,6 miljoen roepie (29.000 euro). In Kerala zijn momenteel een tiental gelijksoortige systemen gebruik. Daarnaast heeft Biotech 12.000 kleinere systemen geïnstalleerd voor individuele gebruikers. Die werken op keukenafval en kunnen ook worden aangesloten op de toiletten. Ze leveren de gebruiker biogas op voor een kookfornuis en meststoffen voor de groentetuin. De biotechnologie is geurloos en laat een gezin toe elk jaar ongeveer 30 procent LPG te besparen, wat overeenkomt met 1200 roepie (22 euro).
Het gebruik van biogas als bron van energie zorgt ook voor minder uitstoot van broeikasgassen die bijdragen tot de opwarming van de aarde. De installaties die nu in gebruik zijn in Kerala maken het mogelijk 1400 ton diesel of LPG per jaar te besparen, wat overeenkomt met een vermindering van de CO2-uitstoot met 3700 ton per jaar.
De Ashden Awards onderscheiden elk jaar projecten uit Groot-Brittannië en ontwikkelingslanden die bijdragen tot een duurzaam energiegebruik op lokaal niveau. De tien internationale finalisten komen dit jaar uit Peru, de Filipijnen, Nepal, India, Ghana, Bangladesh, China en Tanzania. Ze houden zich bezig met onder meer zonne-energie, waterenergie en biogas.
De eerste prijs levert de winnaar 30.000 pond (44.000 euro) op. Wanneer hij binnen de prijzen valt, wil Saji Das de technologie ook toepassen in andere deelstaten van India.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.