Indiaas verzet tegen asbest groeit

Indiase milieugroepen hopen dat het volksverzet tegen een astbestverwerkingsfabriek in Bihar kan uitlopen op een nationaal verbod op de massale invoer van asbest.

Zes maanden duurt het verzet al tegen de bouw van de fabriek in Chainpur-Bishunpur. Nitish Kumar, de deelstaatpremier van Bihar, legt de schuld bij de centrale regering. “Deze fabriek heeft een milieuvergunning van de Indiase overheid”, zegt hij. “Wij hebben geen vergunning gegeven. Tot nog toe is asbest niet verboden in India. Er moet een uniform beleid komen in het hele land.”

De bouw van de fabriek is stilgelegd, maar Kumar heeft geen verbod op asbestfabrieken afgekondigd in de hele staat. Dat is precies waar Khet Bachao, Jeevan Bachao Jansangarsh (Red Land, Red Levens), de organisatie die het verzet leidt, voor ijvert. De groep vindt dat zowel de deelstaat als de federale overheid asbest moeten verbieden.

“De oproep van Nitish Kumar om een debat op te starten over asbest in India mist eerlijkheid, omdat hij zelf hervormingen zou moeten aankondigen”, zegt Ram Chandra Rai van de organisatie. “We zullen blijven actie voeren.”

“Het is duidelijk dat Kumar onder druk staat van de industriële lobby’s”, zegt Gopal Krishna van het Indiase Verbiedt Asbest Netwerk (BANI).

Kanker

De Indiase overheid laat nog altijd toe om asbest te verhandelen, te gebruiken en te produceren, ondanks waarschuwingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Arbeidsorganisatie ILO. Volgens de WHO sterven elk jaar 90.000 mensen als gevolg van asbestbesmetting. Wie zelfs maar een kleine hoeveelheid asbestvezels inademt, riskeert longkanker.

Het Indiase Hooggerechtshof heeft zich over het thema gebogen, maar stuurde het door naar het parlement. Het Hof stipt aan dat Canada in 2007 meer dan de helft zijn asbestproductie naar India uitvoerde. In Canada zelf beperken strenge gezondheids- en milieuregels het gebruik van asbest, maar het land produceerde in 2009 180.000 ton van het goedje, waarvan het 96 procent uitvoerde. “Het is echt vreemd dat de Canadese regering bewust een product exporteert dat duizenden mensen kan doden in India en dat de Indiase regering die import toelaat”, zegt Sharma.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.