Indiaas volkstribunaal nagelt Wereldbank aan schandpaal

Een zelfverklaard “Volkstribunaal” van 13 linkse Indiase intellectuelen heeft een vernietigend vonnis gepubliceerd over de werkzaamheden van de Wereldbank in ’s werelds grootste democratie. Volgens het rapport brengen de activiteiten van de Bank schade toe aan het milieu en de levensstandaard van de modale Indiër.
In de jury zaten onder meer schrijfster Arundhati Roy, winnares van de Booker Prize, en sociaal activist Aruna Roy, winnares van de Ramon Magsaysay Award, de Aziatische Nobelprijs. Het team van economen, wetenschappers, gepensioneerde ambtenaren en vakbondsactivisten verzamelde meer dan 1000 getuigenissen van 150 organisaties en groepen uit heel India.
De voorbereiding duurde twee jaar en richtte zich vooral op de staten waar de Wereldbank erg actief is, zoals Uttar Pradesh, Orissa, Maharashtra, Karnataka, Andhra Pradesh, Tamil Nadu en Kerala. In september 2007 organiseerde de Jawaharlal Nehru Universiteit in de hoofdstad New Delhi een “Onafhankelijk Volkstribunaal over de Wereldbank in India”, waaraan 700 mensen deelnamen. De bevindingen werden samengebald in een rapport dat vorige week verscheen.
Het tribunaal beschuldigt de Wereldbank ervan de crisis van de landbouw in India te hebben verergerd, de kloof tussen arm en rijk te hebben vergroot en te zijn mislukt in haar opdracht om de armoede te bestrijden. Bovendien zou de Bank opzettelijk voormalige werknemers hebben gedropt in de Indiase administratie om van binnenuit de milieuwetgeving te verzwakken.
Het rapport onderzocht vooral wat de impact van de Wereldbank was op kwetsbare groepen als vrouwen en kinderen, inheemse volkeren, vissers, boeren en ‘dalits’, de laagste klasse in het Indiase kastensysteem.
Geen debat
De Wereldbank nam zelf niet deel aan het tribunaal, hoewel de instelling daarvoor was uitgenodigd. In de plaats organiseerde de Bank een parallel evenement waarop het de dialoog aanging met sociale organisaties. Het besluit van die bijeenkomst was dat er een “antiwereldbankgevoel” bestond en dat de impact van de projecten van de Bank in sommige gevallen “verdund” raakt.
“De Wereldbank staat open voor kritiek op zijn werk in alle landen”, reageert Wereldbankwoordvoerster Patsy D’Cruz op de beschuldigingen. “Maar we zijn niet akkoord met een ‘tribunaal’ dat bijeenkomt om ons te ‘veroordelen’ zonder dat er een open en inclusief debat is geweest.” De Bank zei te betreuren dat het Tribunaal niet was ingegaan op haar uitnodiging voor een discussie.
De secretaris van het Tribunaal, Deepika D’Souza, zei te hopen dat “deze sterke verklaring van zo’n eminent panel zal bijdragen tot het debat over de legitimiteit van de activiteiten van de Bank, in India en als instituut.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.