Indianen verliezen zaak tegen footballteam Redskins

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geweigerd een zaak tegen footballteam Washington Redskins in behandeling te nemen. Indianen ervaren de naam Redskins (Roodhuiden) als aanstootgevend en vinden dat hij daarom geen handelsmerkbescherming mag krijgen.
Inheemse groepen, aangevoerd door advocaat Suzan Shown Harjo, zeggen dat de naam negatieve stereotypen propageert ten aanzien van Amerikaanse indianen. “We dragen veel van dit soort zaken aan en vaak worden ze geweigerd. Maar kwestie is nog niet voorbij”, zei John Dosset, juridisch directeur van het National Congress of American Indians (NCAI).
Het Amerikaanse footballteam gebruikt de controversiële naam sinds 1933, toen de Boston Braves de naam van hun team veranderden in Boston Redskins. Die naam werd gekozen ter ere van hun Sioux-coach William ‘Lone Star’ Dietz. In 1937 vertrok het team naar Washington DC.

Negatieve effecten


Kernvraag bij de zaak was of de eisers het handelsmerk op tijd hebben aangevochten. De Redskins registreerden hun naam in 1967 als handelsmerk. De eerste rechtszaak werd aangespannen in 1992.
In mei oordeelde de rechter dat de zaak te laat was aangespannen. Daarmee werd een eerder besluit van het Amerikaanse Patent and Trademark Office uit 1999 vernietigd. Dat bureau had besloten het handelsmerk Redskins door te halen. Het Hooggerechtshof tornde gisteren niet de uitspraak van de lagere rechtbank.
De inheemse groepen proberen de eigenaren van het team al decennialang via informele weg over te halen de naam Redskins te veranderen. Een aantal rechtsgeleerden stelt bovendien dat de verstreken tijdsperiode niet relevant is als een handelsmerk beledigend is voor bevolkingsgroepen. Zij krijgen steun van psychologen die vinden dat het gebruik van bijnamen zoals ‘roodhuiden’ voor sportteams en teams op universiteiten negatieve psychologische effecten kan hebben op studenten van indiaanse afkomst.

Winst


Technisch gezien is de Redskins-zaak, die al zeventien jaar speelt, met het besluit van gisteren ten einde gekomen. Het Hooggerechtshof constateerde dat er teveel tijd verstreken was tussen deponering van het handelsmerk en het bezwaar. Over de vraag of de naam ‘Redskins’ en het teamlogo aanstootgevend zijn of niet, werd geen uitspraak gedaan.
Volgens Dossett boeken inheemse organisaties echter wel degelijk winst. Sinds het begin van de jaren zeventig voeren de NCAI en andere groepen oppositie tegen termen die verwijzen naar Amerikaanse indianen en hun cultuur. Als gevolg daarvan veranderden honderden scholen hun namen, inclusief tientallen universiteiten.
In de Amerikaanse media wordt de strijd van sommige inheemse organisaties tegen het gebruik deze namen meestal neergezet als een strijd van enkele activisten. Dossett zegt echter de steun te hebben van een meerderheid van de Amerikanen van indiaanse afkomst.
Bij de zaak tegen de Redskins was de inzet niet een naamsverandering, maar het doorhalen van de handelsmerkbescherming.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.