Indiase bloggers in actie tegen 'eve teasing'

Indiase vrouwen verzamelen 1000 kledingstukken die vrouwen droegen toen ze werden lastiggevallen door opdringerige mannen. “We willen de wereldwijde mythe doorprikken dat vrouwen er zelf om vragen”, zegt een van de initiatiefneemsters, de 26-jarige artieste Jasmeen Patheja.
Een blauw geruit hemd, een zedige bruine blouse met bijpassende sjaal van een traditioneel Indiaas salwaarsetje, een kort rokje, een zwart T-shirt met rode opdruk, schooluniformen… “We krijgen alle soorten kleding binnen - wat bewijst dat je in wat voor kleding dan ook het slachtoffer kan worden van seksuele intimidatie, in India en overal ter wereld”, zegt Jasmeen Patheja over de telefoon vanuit India.

150 vrijwilligers

Samen met twee journalistes is Patheja de drijvende kracht achter het Blank Noise Project, dat al sinds 2003 in Indiase steden en op het net acties organiseert tegen seksuele intimidatie en vrouwen zowel als mannen een forum geeft op hun website. Op twee jaar tijd is de beweging serieus gegroeid – “op een organische manier die me nog altijd verbaasd”, zegt de artieste.

Aan de kledinginzameling werken momenteel een honderdvijftigtal vrijwilligers mee, verspreid over de steden Bangalore, Mumbai, Delhi, Chennai en Hyderabad. Momenteel zitten ze aan ongeveer honderd kledingsstukken, maar binnen een maand of twee hopen ze de kaap van de duizend te overschrijden. “Voorlopig komen de meeste inzendingen uit de steden en van vrouwen en meisjes tussen 17 en 35 jaar”, zegt Patheja. “Vrouwen kunnen ook een geschreven getuigenis meesturen.”

“Daarmee gaan we in die steden en mogelijk ook in de Verenigde Staten een tentoonstelling opzetten die een duidelijk standpunt inneemt”, zegt Patheja. “Over de hele wereld is het eerste wat vrouwen zeggen als ze zijn lastiggevallen dat ze maar dit of dat droegen. Als kind krijg je van je ouders altijd te horen welke kleren niet kunnen, zogenaamd voor je eigen veiligheid. Maar het is een mythe dat je alleen in bepaalde kledij wordt lastiggevallen. Vrouwen moeten zichzelf niet de schuld geven, en hebben het recht te dragen wat ze willen. Ja, ook in India!”

Eve teasing

In India heet het ‘eve teasing’, letterlijk Eva plagen, maar het gaat om meer dan plagerijtjes, en Indiase vrouwen zijn het beu.

“Ik word bepoteld/geil bekeken/achternagefloten als ik OP STRAAT loop. Ik word bepoteld/geil bekeken/achternagefloten als ik IN DE BUS zit. Ik word bepoteld/geil bekeken/achternagefloten als ik winkel op een DRUKKE PLEK. Ik word bepoteld/geil bekeken/achternagefloten als ik op een EENZAME PLEK ben. Als ik mijn huis uitga op EENDER WELKE DAG op EENDER WELK TIJDSTIP weet ik dat ik lastiggevallen zal worden door een onbekende voor ik weer thuiskom.”

Dat schrijft een zekere Svetha op de blogspot van het Blank Noise Project. Ze vervolgt nog: “Bij al die incidenten was ik met mijn eigen zaakjes bezig. Ik ben er niet op uit om een eve teaser te “lokken”. En toch overkomt het me steeds weer, wat ik ook doe.”

Getuigenissen van Svetha en anderen over incidenten en slechte ontvangst in politiekantoren ontlokken zowel enthousiaste aansporingen van vrouwen én mannen, maar evenzeer grove beledigingen - vaak van anonieme surfers. Dat geldt zeker ook voor de acties - waaronder een blogathon en een actie die waarbij vrouwen mannen die hen lastigvallen fotograferen en de foto’s op de site posten. Het forum leidt ook tot interessante debatten over wat nu precies onder seksuele intimidatie valt en wat niet.

Bij een geposte close-up van een strak kijkende Indiase man op een drukke straat schrijft Jasmeen:
“Hij heeft me niet aangeraakt. Niks gezegd. Keek me niet in de ogen. Nee, er was geen diep décolleté.”
“Het is moeilijk in woorden om te zetten hoe hij me beledigde.”
“Het was walgelijk.”

Foto’s en meer info op
http://blanknoiseproject.blogspot.com/

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.