Indiase boeren bedienen pompen per gsm

Het Indiase telecombedrijf Tata Teleservices heeft een apparaat gelanceerd dat boeren in staat stelt irrigatiepompen op afgelegen velden per gsm te bedienen. De Nano Ganesh slaat zelfs alarm als iemand de pomp of het apparaat probeert te stelen.
Het Nano Ganesh-pakket – de modem die de pomp bedient, een gsm die daarmee verbonden wordt en een andere gsm die de boer bij zich moet dragen - kost 4700 roepie, ongeveer 69 euro. Dat is veel geld voor de meeste Indiase boeren, maar volgens Tata Teleservices spaart de uitvinding stroom, water en tijd. Boeren kunnen ermee de irrigatie van hun velden precies volgens behoefte regelen.
Vooral na het invallen van de duisternis zien boeren er vaak tegenop nog vele kilometers naar hun akker te lopen. Dat is nu niet meer nodig. Met de Nano Ganesh kunnen boeren ook via hun gsm nagaan of hun pomp stroom heeft – in Indiase plattelandsgebieden zijn er veel stroomonderbrekingen - en of de pomp in- of uitgeschakeld is. En vooral: ze kunnen de pomp in- of uitschakelen als dat nodig is.

Bekroond door Nokia


De maker van de Nano Ganesh is het Indiase bedrijf Ossian Agro Automation. Begin dit jaar was het apparaat al bij een vijfduizendtal boeren in de deelstaat Maharastra in gebruik. De Nano Ganesh werd in februari bekroond door Nokia als een van de beste gsm-toepassingen die het leven beter maken op aarde.
Tata Teleservices hoopt met de Nano Ganesh meer klanten te werven op het platteland. Gebruikers moeten immers een abonnement nemen. Alle verbindingen die de boer maakt met zijn pomp zijn gratis, maar het bedrijf gaat ervan uit dat de gsm ook voor andere doeleinden zal worden gebruikt.
Tata begint met een pilootproject in de deelstaat Gujarat en hoopt de Nano Ganesh daarna ook in andere delen van het land aan de man te brengen. In Gujarat telt het telecombedrijf nu 1,5 miljoen abonnees, waarvan ongeveer 40 procent op het platteland leeft.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3210   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift