Indiase boeren ruilen maïs in voor lavendel

Arts Gazalla Amin ontdekte een paar jaar geleden een gat in de markt: lavendel kweken. Haar succes werd een voorbeeld voor Indiase boeren die door de klimaatverandering steeds vaker misoogsten binnenhalen met traditionele gewassen.

Gazalla Amin houdt kantoor in een buitenwijk van Srinagar, de hoofdstad van de deelstaat Jammu & Kasjmir in India. Nadat ze zelf met succes een paar boerderijen opzette, richt ze zich nu op het aanmoedigen van boeren in districten Baramulla, Bandipora en Puwama, die traditioneel maïs verbouwen en daarmee ongeveer 80 euro per hectare per jaar verdienen.

Veel boeren in deze regio zijn in de schulden geraakt door herhaaldelijke misoogsten als gevolg van veranderingen in het klimaat. Noodgedwongen verkopen ze hun land aan gretige ontwikkelaars. Hun oude beroep kunnen ze niet meer uitoefenen.

“Maar dat is niet nodig”, zegt Amin. Het antwoord ligt volgens haar in de lavendel, die goed groeit op de schrale grond in de regio. “Met lavendel kun je met 1 hectare 200.000 roepies (ruim 2900 euro) verdienen per hectare per jaar en het vraagt een minimale investering. Lavendel is bijna vrij van ziekten en dieren lusten het niet.”

Illegale handel

Boeren kopen jonge struikjes voor 7 cent per stuk, van Amin of van de overheid of particuliere kwekerijen. “Meer dan 90 procent van de medicinale en aromatische planten die commercieel gebruikt worden, wordt in het wild geplukt. Twee derde hiervan wordt op destructieve wijze geoogst”, staat in een Indiaas overheidsdocument over medicinale planten.

“In de hogere delen van de bergen van Kasjmir is een schat aan geneeskrachtige planten te vinden. De herders van Pahari en Gujjar kunnen ze gemakkelijk vinden”, zegt Amin. “Handelaren maken geregeld gebruik van de diensten van deze herders om de planten illegaal in te kopen”, zegt ze. “Legale cultivatie voorkomt dergelijke piraterij en beschermt de biodiversiteit.”

Als arts was Amin altijd al geïnteresseerd in de natuur, zegt ze. Een artikel over lavendel en andere geneeskrachtige planten bracht haar acht jaar geleden bij het Indian Institute of Integrative Medicine (IIIM) in Jammu, een instituut dat zich bezighoudt met onderzoek naar medicijnen uit natuurlijke producten. Ze nam een aantal lavendelplanten mee terug naar haar ouderlijk huis in Bandipora, een boerderij.

Groei

“Hoewel lavendel oorspronkelijk niet voorkomt in Kasjmir, groeit het hier prima”, zegt ze. Binnen een paar jaar groeide de halve hectare lavendel waar ze mee begon, tot 9 hectare. En vervolgens kwamen er nog twee boerderijen bij in de districten Pulwama en Baramulla.

Ze zegde haar baan op en ging op het platteland boeren motiveren om over te stappen op de weinig risicovolle lavendel, als antwoord op de klimaatverandering. In 2009 zette ze met dertig boeren een coöperatie op (Jammu & Kasjmir MAP Grower’s Cooperative). De coöperatie telt inmiddels driehonderd boeren.

De inkoop van planten, materialen en de training verloopt via dit collectief, met steun van de overheid. “Kleine boeren kunnen nu zelfs hun producten exporteren via de coöperatie en daar een goede prijs voor krijgen”, zegt Amin.

Abdul Rahman (50) uit Doodh Pathri, 42 kilometer van Srinagar, begon vorig jaar met het verbouwen van lavendel op 1 hectare land. Dit jaar breidde hij uit naar 2,5 hectare. Een andere boer, Ghulam Ahmed Shah (60), stopte met rozen kweken, omdat rozen meer water nodig hebben en vatbaarder zijn voor ziekten. Hij heeft nu 3 hectare lavendel.

Essentiële olie

Sinds 2009 steeg de collectieve oogst gestaag. In dat jaar opende Amin met een subsidie van de overheid een destillatiefabriek voor aromatische olie. De fabriek heeft inmiddels voldoende aanvoer van bloemen om in het seizoen van mei tot december te draaien.

Essentiële olie van lavendel, roos en geranium wordt onder de merknaam ‘Pure Aroma’ door haar bedrijf op de markt gebracht en geëxporteerd.

A.S. Shawl, hoofd van het IIIM, die twintig jaar geleden begon te pionieren met lavendel in de Srinagarvallei, zegt dat vorig jaar 5 ton lavendelolie is geproduceerd. “Maar we hebben een potentieel om jaarlijks 1000 ton te exporteren.”

Amin, die een vijfde van alle lavendelolie in Srinagar produceert, oriënteert zich nu ook op de mogelijkheid andere planten te gaan verbouwen. Daarvoor bestudeert ze onder meer het rapport The World Medicine Situation 2011 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens de WHO ging er in de markt voor traditionele medicijnen 83 miljard dollar (61 miljard euro) om in 2008.

De WHO voorspelt voor de komende jaren een jaarlijkse groei van 15 tot 25 procent van de markt voor aromatische en medicinale planten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.