Indiase buurtwinkeltjes vrezen akkoord met EU

India tekent begin volgend jaar een vrijhandelsakkoord met de Europese Unie. Het akkoord houdt er geen rekening mee dat het grootste deel van de Indiase kleinhandel niet georganiseerd is, zeggen critici. Deze buurtwinkeltjes bieden werk aan 40 miljoen mensen.

Het vrijhandelsakkoord voorziet in flinke tariefreducties, wat grote gevolgen zal hebben voor gezondheidszorg, landbouw, visserij, bankwezen en armoedeprogramma’s. Maar activisten, niet-gouvernementele organisaties en oppositiepartijen laken het gebrek aan transparantie.

“India is een bijzonder geval omdat de niet-georganiseerde detailhandel goed is voor maar liefst 96 procent van de totale detailhandel in het land”, zegt parlementslid Shri D. Raja, nationaal secretaris van de Communistische Partij van India. “Het grootste deel van de detailhandel bestaat uit kirana’s (buurtwinkels), algemene winkels en straatventers met handkarren.”

“Kleine winkels bezorgen miljoenen mensen een inkomen, omdat er weinig kapitaal, vaardigheden en infrastructuur voor nodig zijn, terwijl ze een echte dienst leveren aan gemeenschappen.” Georganiseerde tewerkstelling vertegenwoordigt minder dan 9 procent van de Indiase arbeidsmarkt, die 450 miljoen mensen telt.

“Georganiseerde kleinhandel, die in handen is van de rijken, kan alleen maar groeien ten koste van de niet-georganiseerde sector”, zegt Shri D. Raja. “Dat is nu al het geval. Toch weigert de regering vrijhandelsakkoorden in het parlement te bespreken. Hier heb je een mooi voorbeeld van hoe in dit land groei zonder banen wordt gecreëerd.”

Rottend fruit

Volgens de Indiase regering  verliezen Indiase landbouwers jaarlijks 9 miljard euro doordat fruit en groenten liggen te rotten als gevolg van gebrekkige opslaginfrastructuur en kredietvoorziening. Maar dat is nog geen reden om zomaar buitenlandse investeringen aan te trekken voor de kleinhandel, zegt Dharmendra Kumar, directeur van India FDI Watch, een coalitie van vakbonden, handelsverenigingen, ngo’s en academici. FDI Watch aanvaardt alleen maar buitenlandse spelers als kleine bedrijven beschermd worden en eerlijke lonen en werkomstandigheden gegarandeerd worden.

“Als er een tekort aan krediet en infrastructuur is, dan moet de regering optreden, en het niet als excuus gebruiken om internationale conglomeraten als Carrefour, Metro en Tesco uit te nodigen, die alleen maar geïnteresseerd zijn in het maximaliseren van hun winsten”, zegt Kumar. Volgens Kumar is India aantrekkelijk voor Europese retailreuzen omdat de bescherming van kleine producenten, winkeliers en consumenten er beperkt is.

Volgens Carrefour zullen buitenlandse investeringen in de Indiase detailhandel aanzienlijke belastingsinkomsten opleveren voor het land aangezien de meeste Indiase buurtwinkels te klein zijn voor het belastingsnetwerk. Maar Kumar zegt dat de Indiase consument nu al een rechtstreekse heffing betaalt op de goederen die hij koopt.

Lobby’s

Kumar publiceerde in september Trade Invaders: How Big Business is Driving the EU-India Trade, samen met Pia Eberhardt van het Corporate Europe Observatory. Ze stellen dat zowel de Europese Commissie als de Indiase regering de onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord heeft overgelaten aan bedrijfslobby’s en geen rekening houdt met de behoeften van de burgers.

De onderhandelingen over het bilaterale handels- en investeringsverdrag tussen de EU en India zijn al vier jaar bezig. Bij het bezoek dat premier Manmohan Singh op 10 december aan Brussel bracht, werd flinke vooruitgang geboekt. De verwachting is dat het akkoord begin 2011 wordt ondertekend.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.